Apie mus

Lietuvos bankas kviečia: būk taupus – iškeisk centus!

  2023-05-16



Daugiau kaip 2 mln. eurų vertės 1 ir 2 euro centų monetų esame pametę. Kasmet prarandame apie trečdalį milijono eurų. Apyvartoje esančiomis monetomis net 3 kartus apjuostume Lietuvą! Lietuvos bankas drauge su bibliotekomis gegužės mėnesį skatina būti taupesnius ir primena grąžinti šias monetas į pinigų apyvartos ciklą: naudoti mokant už prekes ir paslaugas arba atnešti iškeisti į Lietuvos banko kasas.

Viena iš Lietuvos banko funkcijų – užtikrinti visuomenės aprūpinimą grynaisiais pinigais, kad pinigų ciklas vyktų sklandžiai ir niekada nenutrūktų. Tačiau grynųjų pinigų statistika rodo, kad 1 ir 2 euro ct monetos, priešingai nei kitos, iškrinta iš apyvartos rato vos į jį patekusios. Paprastai kitos monetos yra naudojamos 20–30 metų.  

Didžioji dalis 1 ir 2 centų monetų panaudojamos mokėjimams vos vieną kartą – net du trečdaliai į apyvartą išleistų 1 ir 2 euro centų monetų į Lietuvos banką negrįžta (kitų monetų negrįžta tik trečdalis). Monetos pametamos arba nugula mūsų taupyklėse, kišenėse, stalčiuose, automobiliuose, fontanuose. Kadangi 1 ir 2 euro centų monetos reikalingos grąžai atiduoti atsiskaitant prekybos vietoje, Lietuvos bankas turi jas nuolat kaldinti ir leisti į apyvartą.  

11 traukinio vagonų – tiek apyvartoje smulkiųjų monetų. Jos sveria 770 tonų. Kasmet šių monetų kiekis apyvartoje padidėja 80 tonų, arba 1 traukinio vagonu.  

1 ir 2 euro centų monetoms kaldinti, transportuoti, tvarkyti naudojami ištekliai, išskiriama tarša, atliekos. Šias monetas pagaminti kainuoja daugiau nei jų vertė. Prarandame ne tik finansines lėšas, bet ir laiką, kurį skiriame smulkioms monetoms suskaičiuoti. 

Airija, Belgija, Italija, Nyderlandai, Suomija ir Slovakija – šios šešios euro zonos valstybės jau yra išsprendusios 1 ir 2 euro ct monetų naudojimo keliamas problemas. Šiose šalyse tais atvejais, kai atsiskaitoma grynaisiais pinigais, taikomas galutinės pirkinių krepšelio sumos apvalinimas. Taip nebelieka poreikio atiduoti grąžą smulkiomis monetomis. 63 proc. Lietuvos gyventojų pritartų 1 ir 2 euro centų monetų atsisakymui euro zonoje bei galutinės pirkinių krepšelio sumos apvalinimui. 

Lietuvos bankas primena, jei turite sukaupę 1 ir 2 euro centų monetų, jas galite: 

  • naudoti mokėjimams už prekes ir paslaugas, atsiskaitydami grynaisiais pinigais; 

  • atnešti į Lietuvos banko kasas Vilniuje ir Kaune iškeisti į kito nominalo monetas ar banknotus; 

  • iškeisti komercinių bankų skyriuose. 

Daugiau informacijos: www.lb.lt/1-2-centai 

Prie iniciatyvos prisideda Savivaldybių viešųjų bibliotekų, Mokyklų bibliotekų asociacijos, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Lietuvos bibliotekininkų draugija.

Paskutinio redagavimo data: 2023-05-16