Apie mus

Poezija skambėjo tarmiškai

  2015-03-10



Kovo 9 d. Linkaičių filiale surengta Etnografinių regionų metams skirta popietė „Poezija išauga iš tarmės“.

    Kovo 9 d. Linkaičių filiale surengta Etnografinių regionų metams skirta popietė „Poezija išauga iš tarmės“.
   Bibliotekininkė pristatė mūsų šalies regionus, papasakojo apie jų leidžiamus istorijos ir kultūros žurnalus, atkreipė dėmesį, kad šitokio pobūdžio leidiniuose spausdinama ir tarmiškos kūrybos. Linkaitiečiai  savo bibliotekoje gali paskaityti rokiškėnų leidinį „Prie Nemunėlio“, pasvaliečių „Šiaurietiškus atsivėrimus“, Pagėgių krašto žurnalą „Rambynas“ ir, žinoma, joniškiečių leidinius „Žiemgala“, „Žemygala“ bei nuo 2012 m. Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus leidžiamą įdomų ir naudingą kalendorių. 
    Popietėje skambėjo tarmiška poezija. Eilėraščius, sukurtus žemaičių, rytų aukštaičių, dzūkų ir mūsų, vakarų aukštaičių šiauliškių, tarmėmis, skaitė Bendraminčių klubo narės Elena Stankaitienė, Jurgita Katiliavienė, Benutė Kaškelienė ir bibliotekininkė. Tekstai buvo paimti iš internetinės svetainės „Žalia žolė“, kuri tarmiškos kūrybos konkursą rengia jau aštuntą kartą. Įdomiausia buvo klausytis dzūkiškai skambančio eilėraščio. Jį skaitė tikra dzūkė Angelė Dorčienė, prieš keletą metų apsigyvenusi mūsų krašte. Moteris taip pat priklauso Bendraminčių klubui. Popietės dalyvėms ji surengė nedidelį „egzaminą“ — reikėjo atspėti dzūkų tarmės žodžius. Kai kurie žodžiai moterims buvo visiškai negirdėti. 
    Popietę bibliotekininkė užbaigė reikšmingais profesorės Viktorijos Daujotytės, kuriančios poeziją gimtąja žemaičių tarme, žodžiais apie tai, jog gimtoji šnekta, sava tarmė yra ir bus labai svarbi kiekvienam, kas yra ja kalbėjęs.

                                                     Aleksandra Stulginskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09