Apie mus

Popietė 40– ties paukščių dienai

  2015-03-10



Prasidėjus kalendoriniam pavasariui, Rudiškių bibliotekoje vaikams surengta pažintinė popietė „Ar pažįsti Lietuvos paukščius?“, skirta 40 – ies paukščių dienai.

   Prasidėjus kalendoriniam pavasariui, Rudiškių bibliotekoje vaikams surengta pažintinė popietė „Ar pažįsti Lietuvos paukščius?“, skirta 40 – ies paukščių dienai. 
    Bibliotekininkė papasakojo, ką reiškia 40 paukščių diena, nes apytikriai tiek paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį sugrįžta į gimtinę. Šiemet labai anksti, vasario vidury, sugrįžo vieversiai, pempės, varnėnai, gervės, pilkosios žąsys, po jų – karveliai uldukai, amaliniai ir giesmininkai strazdai, liepsnelės, pieviniai kalviukai. Pralėkdamos į šiaurėje esančias perimvietes apsistojo želmeninės ir baltakaktės žąsys, smailauodegės antys, cyplės, parskrido laukiai ir kuoduotosios antys.
    Norintiems stebėti paukščius, geriausia vykti į Nemuno deltą, Žuvintą, pajūrį, nes ten driekiasi pagrindiniai paukščių migracijos takai. 
    Bibliotekininkė priminė, kad inkilus galima kelti visus metus, dėl ko kartais žmonės klysta, manydami, kad juos reikia kelti tuomet, kai paukščiai grįžta. Žiemą inkiluose taip pat gyvena paukščiai, slepiasi nuo šalčio. 
    Skatindama pasitikrinti žinias, kaip  pažįstame sugrįžusius paukščius, bibliotekininkė pakvietė pasižiūrėti vaizdinę medžiagą, kuri leido paukščių vardus spėlioti ne tik  iš išvaizdos, bet ir  čiulbėjimo. Popietė buvo smagi, pilna vaikų ir paukščių balsų klegesio. Ir kaip gi kitaip – juk atėjo pavasaris!

                                                                                               Irena Lacienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09