Renginiai

Įvykę renginiai

  2015-03-18



Kovo 16 –ąją Knygnešio dienos proga Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje surengtas „Civito“ diskusijų klubo susitikimas su literatūrologe dr. Solveiga Daugirdaite. Susitikimo tema – „Ar seniau literatūra buvo geresnė?“.

    Kovo 16 –ąją Knygnešio dienos proga   Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje  surengtas  „Civito“  diskusijų klubo susitikimas su literatūrologe  dr. Solveiga Daugirdaite. Susitikimo  tema  – „Ar seniau literatūra buvo geresnė?“.
    „O kas turi teisę spręsti, kokia   literatūra yra gera ?" – pradėdama diskusiją  klausė lektorė. Seniau literatūros kritikais buvo vos ne kiekvienas rašytojas, o dabar –  literatūrologai, literatūros mokslininkai. Pastarieji ne kritikuoja, o analizuoja kitų kūrybą.  Tikrų kritikų neliko. Skaitytojai neretai  patys vertina knygas ir dalijasi savo nuomone viešoje erdvėje, žiniasklaidos priemonėse. Kiekvienas turi teisę pasirinkti:  sutikti su jų nuomone ar ne, skaityti rekomenduojamą knygą ar ne.
    Visuomenėje kartais pasigirsta minčių, kad seniau  gyventi  buvę geriau, lengviau, netgi literatūra esą buvusi geresnė, suprantamesnė, o ir ją kuriantys rašytojai  buvę įdomesni. „O gal  kitokie buvome mes, gyvenę tuo laikmečiu, mokėję skaityti tarp eilučių ir suprasti iš užuominų? Kiekvienas laikmetis turi savus kūrėjus, savus rašytojus ir savus skaitytojus, tad sakyti, kad seniau yra geriau, turbūt, nederėtų“, –   samprotavo  dr. S. Daugirdaitė. 
    Diskusijos dalyviai domėjosi, kokiais kriterijais vadovaujantis   knygos nominuojamos Metų penketuko rinkimams. Lektorė pateikė pavyzdžių, kad dažnai knygų pasirinkimą ir leidybą nulemia marketingas,  ir  tuo daug kas pasakoma. 
                                                                         
Eglė Šukienė
Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09