Renginiai

Vyko seminaras skaitymo skatinimo tema

  2015-04-30



Balandžio 29-ąją Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje įvyko seminaras „Skaitymo skatinimas: problemos, patirtis, idėjos“, į kurį pakviesti Viešosios bibliotekos ir rajono mokyklų bibliotekininkai.

     Balandžio 29-ąją Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje įvyko seminaras „Skaitymo skatinimas: problemos, patirtis, idėjos“, į kurį pakviesti  Viešosios bibliotekos ir rajono mokyklų bibliotekininkai.
    Seminaro pradžioje Nacionalinės bibliotekų savaitės proga bibliotekininkus pasveikino Joniškio klebonas dekanas Eduardas Semaška, padovanodamas viešosios bibliotekos skaitytojams naujų grožinių ir knygų jaunimui kraitelę.   
    Seminaro dalyviai išklausė pranešimus apie vaikų ir paauglių skaitymo situaciją, kokiomis idėjomis ir veiklomis būtų galima spręsti neskaitymo problemas, sudominti knyga ir biblioteka kaip laisvalaikio ir bendravimo vieta.  
    Pranešimą „Keičiasi vaikai ar jų poreikiai?“ skaitė  Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė. Lektorė pranešime lygino ankstesnės kartos vaikus, juos  supusią aplinką ir dabartinę – interneto, technologijų apsuptyje augančią kartą. Knyga vaikams  tampa daugiau mokymosi, o ne laisvalaikio priemone. Pasiremdama ilgamete darbo su vaikais bibliotekoje  patirtimi, lektorė sakė, kad bibliotekininkai tarsi bijo paauglių dėl jų elgsenos, įpročių, pasidalijo mintimis, kaip surasti betarpišką bendravimo ryšį ir  sudominti paauglius biblioteka.  Paaugliai mėgsta jaukias, tik jiems skirtas erdves, kampelius, maitinimą, virtualias paslaugas.  
    Literatūrologė, Šiaulių universiteto profesorė, dr. Džiuljeta Maskuliūnienė pristatė literatūrinį pranešimą „Medžio poetika literatūroje ir kine“. „Virtualus pasaulis – netikras, žmogui reikia gyvo pasaulio: medžio, augalo,... sakurų žydėjimo. Medis – vienas pamatinių konceptų kultūroje“, – kalbėjo lektorė,  kartu pasėdama minčių ir idėjų, kaip per medžio metaforą ir retoriką tautosakoje, etnokultūroje, kine  galima sudominti skaitymu, knyga ir vaikus, ir suaugusius.
     Pranešime „Vaikų ir paauglių skaitymo skatinimo iniciatyvos Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje“ Vaikų literatūros skyriaus vedėja Dovilė Kurlienė papasakojo apie savo skyriaus patirtį,  kaip žaismingai ir patraukliai galima sudominti vaikus skaitymu, pateikė pastebėjimų, kas skatina paauglius rinktis vienokias ar kitokias knygas. D. Kurlienės pranešimą pagyvino ir suaugusias klausytojas  sujaudino Vaikų literatūros skyriaus lėlių spektaklis „Broliukas aviniukas ir sesytė Elenytė“.
    Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos Regioninio bibliotekų veiklos ir vadybos skyriaus vedėja Ekaterina Prakapene  pristatė pranešimą „Elektroninė  knyga. Elektroninių knygų skaitytuvas“. Lektorė  dalijosi įžvalgomis apie galimą e. knygų poveikį bibliotekų veiklai, pristatė  šių knygų privalumus ir trūkumus, formatus, paklausą,  pasiūlą ir prieinamumą. Pranešimą palydėjo paktinis užsiėmimas, kaip naudotis  elektronine knygų skaitykle.  E. Prakapene taip pat susitiko ir e. knygą bei  knygų skaitykles pristatė  „Aušros“ gimnazijos gimnazistams.

                                                                                  Violeta Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09