Renginiai

Įvykę renginiai

  2015-06-01



Gegužės 30 d. Joniškyje ir Žagarėje nuskambėjo „Poezijos pavasario 2015“ aidai.

   Gegužės 30 d. Joniškyje ir Žagarėje nuskambėjo  „Poezijos pavasario 2015“ aidai.   Simbolinė Poezijos pavasario, šiemet jau 51-ojo, paukštė į susitikimus su Joniškio krašto literatūros ir poezijos gerbėjais atskraidino būrelį  Tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris 2015“ svečių: literatūrologę Donatą Mitaitę, poetus Vytą Dekšnį, Alį Balbierių, Lidiją Šimkutę iš Australijos, aktorę Liliją Žadeikytę ir muzikantą,  vibrafono profesionalą Marių Šinkūną.
  Gegužės 30-osios rytmetį iš Radviliškio krašto atvykusius „Poezijos pavasario 2015“ svečius su  muzika ir joniškietiškomis vaišėmis  sutikome  Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje. Pasveikinti svečių atvyko Lietuvos Respublikos  Seimo narys Vitalijus Gailius, rajono savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė   Liucija Bertulienė, sveikino bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė. 
     Joniškiečiai į  svečių poezijos skaitymus pakviesti Raudonojoje sinagogoje.  Literatūrologė, viena iš šių metų Poezijos pavasario almanacho sudarytojų,  Donata Mitaitė pristatė leidinį, aptarė almanacho sudarymo literatūrinius aspektus. Jausmų tyloje skambėjo Australijos lietuvės Lidijos Šimkutės lakoniškos ir minimalistinės eilės. Poetas ir vertėjas Vytas Dekšnys klausytojams praskleidė filosofiškai „rupių“ ukrainiečių ir lenkų poetų vertimų šydą, o  Alis Balbierius  panardino į poetines gamtos pojūčių erdves. 
     Almos Karosaitės ir kitų lietuvių poetų  eilėmis į žaismingą vaikystės pasaulį nuskraidino aktorė Lilija Žadeikytė.  Lyg veržli  cunamio banga pirmąkart po sinagogos skliautais  nuvilnijo profesionalus vibrafonininko Mariaus Šinkūno muzika. 
     Žagarė svečius pasitiko Žagarės dvaro sodyboje, respublikinės   medžioklės trofėjų  parodos iškilmingo atidarymo kontekste. Nepamirštamomis Pauliaus Širvio, Jono Strielkūno eilėmis poezijos šventę Žagarės dvaro rūmų terasoje pradėjo garbusis kraštietis, skaitovas Juozas Šalkauskas. Žagarės parko medžių šlamesy klausytojai daugiau ar mažiau paniro į modernios poezijos gelmes, šypsojosi aktorei Lilijai Žadeikytei, įsijautė į Mariaus Šinkūno valdomo vibrafono melodijas. Nors lietus gąsdino, bet ištikimiausieji poezijos ir muzikos gerbėjai liko. 
    Baigiamąjį padėkos žodį tarė  bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, įteikdama svečiams po suvenyrinį joniškietiškos duonos kepalėlį. Žagarės bibliotekininkės Aušra ir Vitalija svečiams prisegė simbolines žagarietės Janinos Kazlauskienės nertas žagarvyšnių kekeles.  
     Poezijos pavasario renginius organizavo Rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas, Jono Avyžiaus viešoji biblioteka ir Žagarės miesto filialas.
     Už paramą ir rūpestingą  priėmimą  dėkojame Žagarės regioninio parko direktoriui Mindaugui Balčiūnui ir visiems darbuotojams.  Už smagią svečių sutiktuvių muziką dėkojame Algimanto Raudonikio meno mokyklos mokytojoms Zitai Gaškauskaitei, Danutei Poliakienei ir Daivai Stankuzevičienei.  

                                                                     Violeta Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09