Apie mus

Edukacinė stovykla senosioms tradicijoms pažinti

  2015-07-08



Liepos 6 – 8 dienomis Maldenių biblioteka kaimo gyventojus pakvietė į edukacinę pažintinę stovyklą, skirtą Etnografinių regionų metams paminėti.

   Liepos 6 – 8 dienomis Maldenių biblioteka kaimo gyventojus pakvietė į edukacinę pažintinę stovyklą, skirtą Etnografinių regionų metams paminėti.
  Liepos 6-osios, Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos vakare, Maldenių ir aplinkinių kaimų gyventojai, kaip ir visose pasaulio vietose, kur gyvena lietuviai, giedojo „Tautišką giesmę“. Po giesmės giedojimo visi buvo pakviesti į bibliotekos organizuotą vakarą „Naktigonės tradicijos“.
   Naktigone senovėje buvo vadinamas bendras kaimo arklių ir ariamųjų jaučių ganymas vasaros ir rudens naktimis, į naktigones paprastai jodavę jaunesnieji šeimų nariai. Bibliotekos teatriuko „Padaužiukai“ jaunieji artistai parodė vaidinimą apie ganymo tradicijas ir papročius. Šiam renginiui vaikai ruošėsi iš anksto: mokėsi lietuvių liaudies dainelių, erzinimų, pasakojimų, kuriuos senovėje pasakodavo vieni kitiems prie laužo, mokėsi šokti įvairius šokius, žaisti žaidimus. Visą savo paruoštą programėlę vaikai ir parodė susirinkusiems, kol gaspadinė (Stanislava Mundrienė) ant laužo virė košę. 
   Piemenukus ir visus žiūrovus namine gira, senoviniu kaimo žmonių valgiu – kaplūnu vaišino Emilija Kvedarienė ir Stanislava Mundrienė. Vakarą dainomis ir žaidimais užbaigė Maldenių moterų folkloro ansamblis.
   Antrąją stovyklos dieną vaikai ir suaugusieji susibūrė daryti šiaudų sodus. Šio rankdarbio paslapčių mokė Maldenių auksarankė Stanislava Mundrienė. Ji pasakojo, kuo svarbi šiaudų vėrimo tradicija, kokia buvo šiaudų sodų reikšmė senovės lietuvių gyvenime, pamokė šiaudų vėrimo. Dalyvių pasidaryti šiaudų sodeliai leido visiems pajausti tarsi sėkmės magiją. 
   O trečioji stovyklos diena buvo skirta juostų pynimui. Su šiuo amatu vaikus supažindino maldeniškės Irena Aukselienė ir Stanislava Mundrienė. Užsiėmimų pabaigoje visi vaikai džiaugėsi savo rankomis nupintais knygų skirtukais. Vaikus taip džiugiai nuteikė pirmieji smulkūs pynimo darbeliai, kad visi pažadėjo dar susitikti ir pratęsti juostų pynimo užsiėmimus. 
   Renginys organizuotas rajono savivaldybės finansuojamos skaitymo skatinimo ir kraštiečių kūrybos sklaidos programos lėšomis, bendruomenės narių pagalba. Naktigonės vakarą parėmė kaimo bendruomenė (pirmininkė Renata Šidlauskaitė), drabužius mažiesiems artistams pasiuvo maldeniškė Aelita Brazauskienė.
                                                                
Lionė Adomaitienė
                              Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Maldenių filialo vyr. bibliotekininkė
Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09