Apie mus

Naujienos

  2015-09-10



Rugsėjo 8 d. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Linkaičių filiale suorganizuota pomidorų degustacija. Į renginį susirinkusios dalyvės ragavo įvairiausių veislių pomidorus.

   Rugsėjo 8 d. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Linkaičių filiale suorganizuota pomidorų degustacija. Į renginį susirinkusios dalyvės  ragavo  įvairiausių veislių pomidorus. Akys raibo nuo jų spalvų ir formų, skambėjo daug  negirdėtų pavadinimų.
   Dėl skaniausio pomidoro dalyvių nuomonės išsiskyrė. Vis dėlto daugiausia balsų pelnė gardus ir išvaizdus Danutės Vitkauskienės užaugintas  „Ananasinis“. Gražiausio pomidoro titulas atiteko šio renginio sumanytojos Reginos Skupeikienės užaugintam „Principe Borghese“. Nedidukai dailūs pomidoriukai ypač tinka džiovinti. Ši moteris degustacijai pristatė net 15 veislių pomidorų. Danutė ir Regina apdovanotos prizais, praversiančiais daržo ir sodo darbuose.
    Išragavusios ir įvertinusios pomidorus renginio dalyvės dalijosi šių daržovių auginimo paslaptimis. Sodindamos daigus vienos moterys į duobutes įdeda dilgėlių lapų, kitos po žuvį. Nuo ligų augalus apsaugo purškimas vandens, pieno ir jodo tirpalu. Dalyvių nuomonės išsiskyrė dėl pomidorų laistymo. Kelios augintojos savo šiltnamius lieja tik šaltu vandeniu, ir derlius nėra apvylęs, o augalai neserga.
    Sėklų moterys įsigyja įvairiais būdais:  ieško prekybos centruose ir sėklų parduotuvėse, perka internetu, siunčiasi iš užsienio, keičiasi su daržininkystės entuziastais iš kitų rajonų, o paskui dalijasi su draugėmis. Kai kurios augina tik hibridus. Į degustaciją septynių pavadinimų hibridų vaisius pristačiusi Asta Marijauskienė teigė kasmet išbandanti ką nors nauja. Ji ypač vertina „Corazon F1“ ir „Carmello H“ pomidorus, nes šių minkšta odelė. 
    Daug naudingų patarimų skaitytojos randa žurnaluose „Sodo spalvos“, „Namie ir sode“. Šie leidiniai bibliotekoje labai populiarūs. Biblioteka gauna ir vertingų knygų apie sodą, daržą, gėlyną, iš kurių entuziastės  taip pat semiasi naujovių.
Renginyje buvo vaišinamasi ir moterų paruoštomis uogų, vaisių, daržovių atsargomis žiemai, dalijamasi receptais ir patarimais, tariamasi dėl pomidorų sėklų mainų.

                                                                                                         Aleksandra Stulginskienė
                                                                                                  Linkaičių filialo vyr. bibliotekininkė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09