Apie mus

Naujienos

  2015-09-21




    Rugsėjo 15 d.  Jono  Avyžiaus viešoji biblioteka pakvietė literatūros mylėtojus į susitikimą su kraštiete rašytoja, dailininke Jolita Skablauskaite. Progos net dvi – graži gyvenimo sukaktis ir neseniai išleista nauja knyga.
   Literatūrinis vidudienis  buvo pradėtas režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filmo „Vienatvės gaudesys“ peržiūra. Gausiai susirinkusi auditorija smalsiai stebėjo tarsi iš mažų fragmentų  dėliojamą  Jolitos Skablauskaitės paveikslą. Atsiminimai iš vaikystės, tėvų paveikslas, kukli buitis tiek Vilniuje, tiek sodyboje Kuisių kaime, santykis su žmonėmis, visiškas atsidavimas kūrybai ir kitoks, nei daugelio, požiūris į gyvenimą. Visa tai atsispindi rašytojos knygose ir piešiniuose. Ne išimtis ir naujasis romanas „Žiežulės“.  Iš kur toks pavadinimas?  Pasak  romano recenzentės Vaivos Markevičiūtės, žiežulės – vienas iš daugybės autorės sukurtų žodžių, gal ir ne pats įmantriausias, tačiau talpinantis tikrai daug – visas moters savybes, įvairiausius jos epitetus, visą moteriškąją esybę.
    Pakeliauti kartu su knygos herojais po sodrų, kontrastų bei fantazijų kupiną  romano pasaulį, po gilius egzistencinius klausimus keliančios J. Skablauskaitės kūrybos labirintus kvietė jos kūrybos gerbėja ir žinovė Ilona Osipova. Skaityti ir suvokti kraštietės knygas reikia pasiruošimo, tai –literatūra gurmanams.  J. Skablauskaitės kūryba –  tai ateities literatūra, kuri, anot I. Osipovos, dar laukia savo skaitytojo. 
    Originalia intriga perskaityti naująjį J. Skablauskaitės romaną „Žiežulės“ tapo  I. Osipovos užmačia duoti susitikimo dalyviams paskaityti atsitiktinai atverstą  knygos puslapį. Joanos Stonytės, Jono Ivanausko ir Aistės Tuminaitės skaitytos ištraukos sudomino ne vieną skaitytoją.  
    Priimdama gausius kraštiečių sveikinimus J. Skablauskaitė atviravo, kad dabar ant jos darbo stalo lengvesnė kūryba – apsakymai, skirti ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

                                                                                                           Dalia Norvaišienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09