Renginiai

Įvykę renginiai

  2015-10-26



Spalio 23-ąją Jono Avyžiaus viešoji biblioteka drauge su Skaistgirio biblioteka ir Skaistgirio kultūros namais Skaistgirio kultūros namuose organizavo etnoprotų mūšio žaidimą, skirtą Etnografinių regionų metams ir tautosakos rinkėjo, kraštiečio Mato Slančiausko 165-osioms gimimo metinėms paminėti.

    Spalio 23-ąją Jono Avyžiaus viešoji biblioteka drauge su Skaistgirio  biblioteka ir Skaistgirio kultūros namais Skaistgirio kultūros namuose organizavo etnoprotų mūšio žaidimą, skirtą Etnografinių regionų metams ir tautosakos rinkėjo, kraštiečio Mato Slančiausko 165-osioms gimimo metinėms paminėti.  
    Dalyvauti žaidime panoro net 8 komandos iš viso rajono: „Kauge prota“ iš Kepalių bendruomenės, „Maldenėlė“ iš Maldenių, „Ramunės“ iš Satkūnų, „Šermukšnėlės“ iš Stungių bendruomenės,  2 Skaistgirio komandos: seniūnijos – „Savi“ ir   gimnazijos mokytojų  komanda „Gimnazistės“. Iš Joniškio atvyko Joniškio švietimo centro Trečio amžiaus universiteto komanda  „Turistai“ ir  Žemaičių kultūros draugijos Joniškio skyriaus komanda „Žemaičiukai“. 
    Renginio dalyvius smagiomis dainomis pasitiko Skaistgirio etnografinis ansamblis, vadovaujamas Birutės Dauginytės.  6 turų žaidimą sudarė klausimai iš Joniškio krašto, Skaistgirio kraštotyros, joniškiečių šnektos, Mato Slančiausko užrašytos  tautosakos. Muzikinį turą pravedė etnografinio ansamblio vadovė B. Dauginytė su savo dainininkais. 
     Komandoms vienus klausimus sekėsi įveikti geriau, kitus sunkiau: būta neteisingų, tačiau itin linksmų atsakymų, pavyzdžiui į klausimą, kas Mato Slančiausko užrašytoje tautosakoje yra žalavenė, viena komanda atsakė, kad tai žala karvė, nors iš tiesų alga, atsakymas į  klausimą, kokie vyriškosios lyties asmenys Joniškio krašte buvo pavadinami tekiais ar  priepenais, kai kam atrodė, kad tai nutukę tinginiai ar paršai, nors teisingas atsakymas – sugyventiniai. 
    Po kiekvieno atsakymų turo keitėsi komandų užimamos vietos, išskyrus Kepalių komandą „Kauge prota“, kuri jau po antrojo turo nepaleido lyderio pozicijų.   
    Žaidimas yra žaidimas. Ko nežinota – sužinota, smagiai pasijuokta. Džiugu, kad visus  žaidimo dalyvius lydėjo gera nuotaika. Ypač smagi buvo „Žemaičiukų“ komanda su savo kapitone Stefanija Dambrauskiene. . 
    Susumavus etnoprotų mūšio rezultatus, pirmąją vietą užėmė Kepalių bendruomenės komanda „Kauge prota“ (kapitonė Vlada Tomkuvienė), antroji vieta  atiteko Skaistgirio seniūnijos komandai „Savi“ (kapitonė Virginija Kaikarienė), trečioji – Maldenių „Maldenėlei“ (kapitonė Lionė Adomaitienė).
    Visos komandos apdovanotos rėmėjų ir bibliotekos prizais bei  dovanėlėmis.
    Etnoprotų mūšis organizuotas iš etnoliteratūrinių renginių  ciklo  pagal Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos projektą  „Pasisemkim savasties iš tautos lobyno“, kurį parėmė Lietuvos kultūros taryba.  
    Dėkojame renginio rėmėjams –   Joniškio rajono savivaldybei  ir  Žagarės pieninei, už gražų renginio  pravedimą – vedėjui  Andriui Petkauskui.

                                                                                                     Violeta Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09