Apie mus

Meno #reanimacija Joniškyje su Jurgiu Didžiuliu

  2015-10-26



Lietuvos bibliotekos šį spalį rungiasi, kuri pasiūlys kuo įdomesnę meninę idėją, kurią vietos bendruomenei padės įgyvendinti Jurgis Didžiulis su #reanimacijos kūrybine komanda.

   Lietuvos bibliotekos šį spalį rungiasi, kuri pasiūlys kuo įdomesnę meninę idėją, kurią vietos bendruomenei padės įgyvendinti Jurgis Didžiulis su #reanimacijos kūrybine komanda.
    Pagrindinė konkurso užduotis – naujame kontekste atgaivinti bibliotekas ir jų erdves, parodyti, kaip keičiasi bibliotekos ir plečiasi jų nauda bendruomenėms. Jurgis Didžiulis pasirinks tik keturias idėjas, tad džiaugiamės, kad Jono Avyžiaus viešoji biblioteka pateko tarp geriausiųjų.
    Spalio 21 d. reanimatorių komanda atvyko į Joniškį ir įnešė naujų spalvų į miesto gyvenimą. Kartu su Joniškio jaunimo klubu “ETC” bei moksleivių sąjungos nariais Jurgis Didžiulis traukė per miestą skleisdamas gerą nuotaiką bei kviesdamas miestiečius prisijungti.
    Pirmiausia Joniškio kultūros centre buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės, kur Jurgis Didžiulis skaitė paskaitą apie saviraišką, privalumus būti išskirtiniu, savanorystę, gėrio skleidimą ir iniciatyvumą. Jurgis ragino nebijoti kurti, atrodyti keistu, dalintis idėjomis bei dalinti šypsenas, nes šypsena, anot jo, nieko nekainuoja, bet grįžta šiluma į širdį. 
    Po kūrybinių dirbtuvių reanimacijos komanda nukeliavo į Meno mokyklą, kur J. Didžiulis apsilankė net keturiose pamokose ir čia pat į savo perfomansą įtraukė ir mokytojus, ir mokinius. Vėliau, per visą miestą baltais chalatais šluodami rudens lapus, reanimatoriai patraukė į savivaldybę, kur jau laukė Joniškio miesto meras Gediminas Čepulis. Meras maloniai aprodė savivaldybės patalpas ir pakvietė Jurgį Didžiulį surengti savo koncertą Joniškyje.
   Sekantis sustojimas buvo pagrindinėje projekto vietoje – Jono Avyžiaus viešojoje  bibliotekoje, kur direktorė Jovita Šimkevičiūtė pasakė uždegančią sveikinimo kalbą ir visai reanimacijos komandai dovanojo didžiulį glėbį obuolių ir kriaušių, kaip derlingo krašto dovaną. Bibliotekoje trumpu pranešimu buvo papasakota kino paveldo istorija Joniškyje. Paminėti žymiausi Joniškio krašto rašytojai, pagal kurių kūrinius sukurti filmai. Pagal J. Avyžiaus romaną sukurtas filmas “Sodybų tuštėjimo metas” bei pagal Jolitos Skablauskaitės kūrybą sukurti filmai “Žuvies diena” bei “Žaibo nušviesti”. 
    Dienos pabaigoje Joniškio kultūros centro lauko estradoje buvo surengtas J. Didžiulio muzikinis pasirodymas įtraukęs visus dalyvius: ir miesto meras G.  Čepulis, ir bibliotekos direktorė J. Šimkevičiūtė bei visi kiti bibliotekos darbuotojai ir jaunimiečiai mielai sušoko pagal “Jurgelio meistrelio” melodiją. 
    Po kelių dienų J. Didžiulis savo socialinėje paskyroje parašė: “Jeigu mokėtų už išpeštas šypsenas - po Joniškio bibliotekos intervencijos visi būtume turtingi.“ Tad galime tik pritarti, kad gera Jurgio nuotaika ir puiki reanimacijos komanda atgaivino miestą ir kūrybiškai nuteikė jos dalyvius.

Meno reanimacija Joniškyjehttps://www.youtube.com/watch?v=Z1K-0EaI4bM

Ieva Lipskienė 
Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos vyriaus. bibliotekininkė projektinei ir edukacinei veiklai

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09