Apie mus

Naujienos

  2015-11-16



Lapkričio 9 — 12 dienomis Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius ir filialai dalyvavo 19 –ojoje Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje.

    Lapkričio 9 — 12 dienomis Jono Avyžiaus viešosios   bibliotekos Vaikų literatūros skyrius ir filialai dalyvavo 19 –ojoje Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje.
     Tai  skaitymą balsu, šiaurietišką pasakojamąją tradiciją ir literatūrą puoselėjanti šviesos ir knygų šventė, per skaitymą sujungianti Šiaurės šalis aplink Baltijos jūrą.   
    2015 metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema  –  „Draugystė“. Gerą draugą turėti yra svarbu, bet ne ką svarbiau ir pačiam mokėti būti draugu. O Šiaurės šalių bibliotekų savaitės dėka draugystė tik dar akivaizdesnė. Ji suburė į bendrą garsinio skaitymo renginį skaityti Šiaurės šalių literatūrą.
    Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius pakvietė draugauti Žagarės „Vyšniuko“ lėlių teatrą ir „Saulės“ pagrindinės mokyklos Dienos užimtumo centro auklėtinius. Jaunieji Žagarės aktoriai suvaidino lėlių spektaklį „Meškimatas“ ir supažindino renginio dalyvius su teatrinėmis lėlėmis ir jų valdymo subtilybėmis. 
   Lapkričio 10 d. Vaikų literatūros skyriuje vyko edukacinis žaidimas „Pasakų kovos“. Žaidimo dalyviai – „Saulės“ pagrindinės mokyklos 4b klasės moksleiviai – pasiskirstė į tris komandas - „Drožtukų“, „Trintukų“ ir „Pieštukų“. Vaikai turėjo atsakyti į įvairius klausimus, susijusius su šiaurės šalių vaikų literatūra ir lietuviškomis pasakomis. 
   Paskutiniai Šiaurės šalių bibliotekų savaitės dalyviai Vaikų literatūros skyriuje buvo lopšelio – darželio „Saulutė“ priešmokyklinių grupių vaikučiai. Jie klausėsi bibliotekininkių garsiai skaitomų pasakų, o po to žaidė smagų žaidimą – vadavo biblioteką nuo ją užpuolusių pelyčių, paslėptų tarp knygų. Daugiausiai pelių sumedžioję vaikai buvo apdovanoti. 
   Šviesos ir žodžio šventėje Žagarės filiale dalyvavo Žagarės gimnazijos pirmosios bei antrosios klasės moksleiviai su mokytojomis Virginija Briediene bei Elena Gurskiene. Spragsint žvakelėms bibliotekininkė Vitalija moksleiviams garsiai skaitė Maria Parr knygos „Vaflinė širdelė“ ištrauką „Kaip aš sudaužiau Leną“. Aptarę perskaitytą tekstą, vaikai su mokytoja diskutavo apie draugus, prisiminė lietuvių liaudies patarles ir posakius apie draugystę. Bibliotekininkė pakvietė vaikus pasidaryti popierines draugystės rankytes bei apyrankes. Nebuvo pamiršti ir mažiausieji skaitytojai, kuriems bibliotekos darbuotojos skaitė H. K. Anderseno „Coliukę“ Žagarės darželyje. 
    Šiaurės šalių bibliotekų savaitė buvo paminėta ir Linkaičių filiale. Bibliotekininkė Aleksandra skaitytojams papasakojo įdomių faktų apie Islandiją bei skaitė ištrauką iš „Egilio sagos“— islandų gyvenimo enciklopedijos. Taip pat buvo aptarta ir vienintelė A. Lindgren suaugusiems skirta knyga „Samuelis Augustas iš Sevedstorpo ir Hana iš Hulto“ apie rašytojos tėvų nepaprastos draugystės ir romantiškos meilės istoriją. Jaunieji skaitytojai rinkosi į jiems skirtą popietę „Šiaurės kraštuose“, kurioje kalbėjo apie vikingus, aptarė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės plakatą bei draugystės svarbą ir sužaidė jau tradiciniu tapusį žaidimą „Atspėk, kiek žirnių“, kurį žaisdavo ir A. Lindgren knygos „Padaužų kaimo vaikai“ veikėjai. 
    Bariūnų filialo bibliotekininkė Erika pakvietė vaikus į rytmetį „Kai už lango šiaurės šaltis“. Žvakių šviesoje Bariūnų kaimo darželinukams buvo skaitoma ištrauka iš T. Jansson kūrinio  „Muminukas ir žiemos sniegas“. Knygos skaitymas vyko kitaip nei įprasta, buvo pasitelkta į pagalbą miriorama. Miriorama – tai specialioje dėžėje rankenėle sukama panorama. Dėžė pagaminta iš kartoninės dėžutės, kuri buvo aplikuota, o joje patalpinta suklijuotų paveikslėlių juosta, kurioje atsispindėjo skaitomas kūrinys. Pasakojimas buvo apie draugystę, trumpą išsiskyrimą, pergyvenimą. Vėliau bibliotekininkė su vaikais gamino draugystės puokštę – ant didelio popierinio klevo lapo suklijavo  įvairiaspalvius  sudžiovintus  medžių lapelius.
    Plikiškių filiale buvo organizuotas rytmetis „Auštant“, kurio metu bibliotekininkė Aušra supažindino su norvegų rašytojos Marijos Par knygos „Vaflinė širdelė“ ištraukos „Kaip aš sudaužiau Leną“ veikėjais, parodė, kaip atrodė vikingai ir jų laivai, papasakojo apie Osle esantį Vikingų muziejų. Vaikai, išklausę ištrauką, aptarė pagrindinių veikėjų Lenos ir Trilės nuotykius, dalinosi mintimis apie tai, kas jiems labiausiai patiko, atsakė į pateiktus klausimus. Renginio pabaigoje vaikai buvo pakviesti sukurti draugystės girliandą. Tas pats kūrinys buvo skaitomas ir Rudiškių filialo bibliotekininkės Irenos. Po diskusijos apie draugystę, Rudiškių filialo mažieji skaitytojai buvo pakviesti pinti draugystės pynes ir jomis keistis. 
       Su Kepalių filialo mažaisiais skaitytojais skaityta ištrauka iš norvegų rašytojos M. Parr knygos „Vaflinė širdelė“, kurioje pasakojama apie dviejų devynmečių Tirlės ir Lenos nuotykius. Šie veikėjai primena A. Lindgren Pepę ir Emilį. 
     Po to vaikai rašė, kokiomis savybėmis turėtų  pasižymėti tikras draugas. Jų nuomone, tikras draugas turi būti draugiškas, linksmas, malonus,  švelnus, dosnus. Vėliau mažieji piešė savo geriausius draugus, iš siūlų pynė jiems draugystės apyrankes, kūrė eilėraščius apie draugystę. Popietė baigėsi skaityto teksto aptarimu prie arbatos ir draugiškomis saldainių dalybomis.
    Diskusijos draugystės bei draugų tema buvo organizuojamos taip pat ir Skaistgirio, Daunoravos ir Stungių filialuose. Vaikai diskutavo, kas yra draugai, piešė piešinius, aptarė Saros Lundberg plakatą „Draugystė“, kūrė „Draugystės“ medį bei pynė draugystės apyrankes.
    Visų filialų skaitytojai buvo apdovanoti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės atvirukais, o vaikams palinkėta pagalvoti apie visus tuos, kurių nepažįstame, bet kurie tą akimirką skaito, klausosi ir jaučia tą patį.
     Šiaurės šalių bibliotekų savaitė baigėsi. Liko prisiminimai, nuotraukose užfiksuotos akimirkos ir žinojimas, kad kitąmet tamsiausiu metų laiku šiaurinė žvaigždė vėl bus įžiebta tūkstančiuose bibliotekų.

                                                             Ieva Lipskienė,
                                       Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos 
                            vyriausioji bibliotekininkė projektinei ir edukacinei veiklai

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09