Renginiai

Įvykę renginiai

  2015-11-17



Lapkričio 15-ąją Jono Avyžiaus viešoji biblioteka drauge su Kriukų biblioteka ir bendruomene Kriukų bendruomenės namuose surengė Etnografinių regionų metams ir tautosakos rinkėjo, kraštiečio Mato Slančiausko 165-osioms metinėms skirtą literatūrinį muzikinį vidudienį.

   Lapkričio 15-ąją Jono Avyžiaus viešoji biblioteka drauge  su Kriukų biblioteka ir bendruomene Kriukų bendruomenės namuose surengė  Etnografinių regionų metams ir tautosakos rinkėjo, kraštiečio Mato Slančiausko 165-osioms metinėms  skirtą literatūrinį muzikinį vidudienį.  
    Programą „Su Žiemgala širdy“ atliko Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė. 
    Humoro nestokojanti aktorė tarmiška šnekta skaitė linksmus Mato Slančiausko Šiaurės Lietuvoje užrašytus anekdotus ir  pasakojimus. 
Dalį savo programos aktorė skyrė gimtajai kalbai, šiaurės aukštaičių tarmei, paskaitydama tarmiškų tekstų iš Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Vlado Braziūno rinkinio „Saula prė laidos“, poetės Elenos Puišytės, biržietės Julijos Naudžiūtės eilių. Jono Laurinavičiaus eilėraštis „Žeimelio karčemos“ nukėlė į istorinę  Žiemgalos praeitį. 
    N. Bėčiūtė – vilnietė, tačiau jos  tėvų gimtinė –  netoli Kriukų esantis Mažučių kaimas Pakruojo rajone, todėl aktorė su aukštaitišku humoru, sakydama, kad tarmė  ir kalba – tikriausias žmogaus pasas,  dalijosi vaikystės ir jaunystės dienų įspūdžiais senelių namuose, prisiminė ne vieną pasakojimą ar nutikimą. 
    „Tik žinodamas savo prigimtines šaknis, žmogus  gali susivokti, kad dedasi aplinkui šiandien, kas vyksta  pasaulyje“, –  kalbėjo  aktorė Nomeda, Šiaulių dramos teatro spektaklyje  „ Su meile – Marlene Dietrich“ sukūrusi vokiečių dainininkės Marlene Dietrich vaidmenį. Puikios programos pabaigoje Nomeda padovanojo kriukiečiams keletą jaudinančių M. Dietrich dainų.
    Šiuo renginiu Jono Avyžiaus viešoji biblioteka baigė etnoliteratūrinių renginių ciklą pagal projektą „Pasisemkim savasties iš tautos lobyno“, kuri iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

                                                        Violeta Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09