Renginiai

Įvykę renginiai

  2015-12-29



Artėjant Kalėdoms Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos langus papuošė Juozo Šalkausko kalėdinių kaklaraiščių paroda.

   Artėjant Kalėdoms Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos langus papuošė Juozo Šalkausko kalėdinių kaklaraiščių paroda.
   Juozas Šalkauskas – ilgametis radijo  diktorius, fotografas, kolekcininkas, renginių vedėjas, šiuo metu dirbantis Vilniaus rotušės ceremonmeisteriu.
    Gruodžio 28-osios  popietę bibliotekos skaitykla vos sutalpino žmones, atėjusius į susitikimą su joniškiečių itin gerbiamu Juozu.  Garbusis kraštietis susitikimą  pradėjo pasidabinęs Kalėdų Senelio barzda. Palinkėjęs gražaus švenčių laiko, svečias pasakojo apie vieną iš savo pomėgių – kaklaraiščių kolekcionavimą. J. Šalkauskas sakė visada esąs joniškietis, o kaklaraiščius pradėjęs kolekcionuoti tapęs „laikinu“ vilniečiu. „Kostiumo juk kasdien nepasikeisi, tad keisdavau  kaklaraiščius“, – šmaikštavo Juozas. Taip laikui bėgant ir atsirado didžiulė  kolekcija, kurioje apie 1400 kaklaraiščių. Kolekcijoje daug vienetinių, unikalių, proginių  kaklaraiščių. Pats unikaliausias – metalinis kaklaraištis, patekęs į Lietuvos rekordų knygą. 1360 g sveriantį   kaklaraištį nukaldino joniškietis kalvis Jonas Gvozdas. Tai Joniškio krašto Kirnaičių bendruomenės  dovana  Juozui  Šalkauskui –  kasmetinių šios bendruomenės rengiamų festivalių balsui. 
     Juozas Šalkauskas ir mažus, ir didelius džiugina kaip Lietuvos Kalėdų Senelis, šiose smagiose pareigose besidarbuojantis  jau 38 metus.  Visą tą laiką kaupia kalėdinių kaklaraiščių kolekciją, kuri kaip didžiausia proginių kaklaraiščių kolekcija taip pat įregistruota Lietuvos rekordų knygoje.  
     Juozas Šalkauskas pasakojo ir demonstravo  įspūdingus, reikšmingus įvykius žyminčius, iš kelionių parsivežtus tai šaliai būdingus  kaklaraiščius. Kolekcininkas sakė, kad jo nedomina masinės gamybos, žymių firmų kaklaraiščiai, jis ieško išskirtinių, su įdomiais piešiniais. Juozas ir pats prisideda prie savo kolekcijos – kuria piešinius, formas kaklaraiščiams. 2009 m. pagal Juozo idėją sukurtas kaklaraištis Lietuvos tūkstantmečiui ir šiais kaklaraiščiais Dainų šventėje  ryšėjo Joniškio delegacija. Tarp unikaliausių kaklaraiščių – net iš 888 gintarėlių sukurtas kaklaraištis, žento išdrožtas medinis, krepšininko A. Sabonio parašu pažymėtas kaklaraištis. Netrukus  bus įgyvendinta Joniškio garbės piliečio  Juozo  Šalkausko idėja – pagamintas  kaklaraištis  su Joniškio savivaldybės simbolika.   
    Pirmieji Juozą Šalkauską surengti kaklaraiščių parodą pakvietė rokiškėnai. Mūsų bibliotekoje – jau 11-oji paroda,  kalėdinių kaklaraiščių – antroji.
    Malonią, jaukią  susitikimo nuotaiką padėjo sukurti muzikinis kvartetas: Algimanto Raudonikio meno mokyklos mokytojos Zita Gaškauskaitė, Daiva Stankuzevičienė, Aldona Tamošiūnienė, gitara grojęs ir dainavęs Joniškio bažnyčios vargonininkas  Alvydas Kiseliauskas.  
   Už bičiulystę, gražius renginius Juozui Šalkauskui dėkojo Joniškio meras Gediminas Čepulis, mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, Juozo klasės draugai, bičiuliai.

                                                                                      Violeta Vilčiauskienė 

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09