Apie mus

Naujienos

  2016-02-03



Sausio 29 d. Gaižaičių bibliotekoje vyko edukacinė valandėlė „Kaip iš bičių vaško pasigaminti žvakes“.

    Sausio 29 d. Gaižaičių bibliotekoje vyko edukacinė valandėlė „Kaip iš bičių vaško pasigaminti žvakes“.
    Renginio viešnia – žvakes mokanti daryti Zita Gecienė papasakojo, kaip išlydyti vašką, kuo skiriasi kokybiškas vaškas nuo nekokybiško. Išlydžius kokybišką vašką drumzlės nusėda dugne, o, jei vaškas nekokybiškas, drumzlės pasklinda po visą gabalą. Zita supažindino, kaip naudoti silikonines žvakių liejimo formas, kokia dedama dagtis, kaip ją pasirinkti pagal daromos žvakės dydį. Neturint specialaus dagties  siūlo, galima naudoti kelis kartus susuktą lininį siūlą, pamirkytą išlydytame vaške. 
   Aptarus žvakių darymui reikalingas medžiagas, buvo imtasi gamybos. Į kaitinamo vandens vonelę įdėjome indą su vaško gabaliukais ir laukėme, kol išsilydys vaškas. Pasiruošėme silikonines formas, įdėjome dagtį, apvyniojome gumute formą, kad perpjautu šonu neištekėtų supiltas vaškas, ir padėjome šaltai, kad greičiau sustingtų. Formelių turėjome trijų modelių. 
    Belaukdamos, kol sustings vaškas ir bus galima iš formų išimti žvakes, kitos dalyvės ruošėsi daryti žvakes iš parafino. Išlydytas parafinas supiltas į formeles. Beje, žvakės daromos iš parafino stingsta ilgiausiai. Panaudojome  ne tik standartines formas, pasidarėme jas iš plastikinių butelių, norimame aukštyje nupjovus butelio viršutinę dalį. Jei panaudosime nelygiais paviršiais plastikinį buteliuką ir spalvotą parafiną, gausime itin gražią  žvakę.
    Taip pat žvakes  formavome iš vaško lakštų. Supjaustėme lakštą į norimas formas ir pašildę,  kad lakštas būtų elastingas ir nelūžtų, dėjome dagtį ir tampriai susukome. Tai mažiausiai laiko užimantis žvakės gaminimo būdas.
   Visas renginio dalyves  šiltai ir maloniai  nuteikė   bendras užsiėmimas ir pabendravimas prie arbatos puodelio.

                                                                 Monika Sviderskienė
                                           Gaižaičių filialo vyresnioji bibliotekininkė   

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09