Apie mus

Istorijos žinių turnyras

  2016-02-23



Vasario 18 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje įvyko žinių turnyras „Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai ir datos“, skirtas Vasario 16-ajai.

   Vasario 18 d.  Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje įvyko žinių turnyras „Pirmosios Lietuvos Respublikos įvykiai ir datos“, skirtas Vasario 16-ajai.
  Trys Joniškio „Aušros“ gimnazijos vienuoliktokų klasės, suskirstytos į komandas, turėjo atsakyti į Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėjos Vijoletos Kuprevičienės paruoštus  klausimus. Gimnazistai (mokytoja  Irena Povilaitienė) turėjo prisiminti ne tik to laikotarpio Lietuvos, bet ir Joniškio krašto istoriją bei kultūros istoriją. Štai keletas klausimų: „Tarpukariu (1918-1940 m.) Joniškio  moksleiviams buvo įsteigtos mokyklos, kuriose jie galėjo mokytis savo gimtąja kalba. Kokios bendruomenės, be lietuvių,  turėjo savo mokyklas? 1938 metais Lietuvoje atidaryta pirmoji vietinė oro susisiekimo linija. Tarp kokių miestų? Joniškyje ant namų Šiaulių senojoje ir Upytės gatvėse yra atminimo lentos žymiems mūsų krašto dailininkams. Kokiems? Tarpukario kaime buvo nemandagu praeiti pro dirbančius žmones nepasisveikinus. Apie nemandagius buvo sakoma: „Ir kiaulė pro kiaulę praeidama kriukteli, o čia žmogus pro žmogų eina ir negali pasisveikinti. Koks tai buvo pasisveikinimas?“ ir t.t. Iš viso pateikta 16 klausimų, atsakymams skiriant  po vieną minutę.      
    Susumavus rezultatus komandoms nugalėtojoms buvo įteikti saldūs viešosios bibliotekos prizai, o mokytoja I. Povilaitienė už  puikias istorijos žinias nugalėtojams skyrė paskatinimą – dešimtukus.

                                                                                                            Dalia Norvaišienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09