Apie mus

Ne prancūziškai, bet su intriga

  2016-05-06



Gegužės 5 d. Viešoji biblioteka organizavo vakarą „Apie literatūrą, Paryžių ir dar šį bei tą...“, kuriame dalyvavo rašytojai Valdas Papievis ir Liudvikas Jakimavičius.

    Gegužės 5 d. Viešoji biblioteka organizavo  vakarą „Apie literatūrą, Paryžių ir dar šį bei tą...“, kuriame dalyvavo rašytojai Valdas Papievis ir Liudvikas Jakimavičius.
   Vakaro intriga – trumpam iš Paryžiaus į Lietuvą sugrįžęs Valdas Papievis ir jo naujausia  knyga „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“, dalyvavusi   praėjusių Metų knygos  penketuko rinkimuose. 
   Vakarą vedęs rašytojas  Liudvikas Jakimavičius su subtiliu literatūriniu išprusimu pristatė V. Papievio ėjimą į  literatūrą ir  prancūziškos būties kontekste gimusią „Odilę“. „Tai prozos poezija, – apie V.  Papievio kūrybą sakė L. Jakimavičius,  – tarsi naujas žanras literatūroje“. „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“ – istorija apie nepriklausomo žmogaus metafizinę vienatvę Paryžiuje ir aristokratiškos sielos prancūzės kasdienybę.
    Pokalbiui išprovokuotas V. Papievis pasakojo, kad  knygų idėjų ir siužetų jis negalvoja, reikia tik pirmo sakinio, o paskui  mintis  veda  kalba.  V. Papievio kūrybos kalba su niekuo nesupainiojama – mintys reiškiamos banguojančiais, tarsi sielos peizažais  vingiuojančiais sakiniais. 
    Skaičiusiems „Odilę“  buvo įdomu  pasiklausyti autoriaus atsivėrimo apie knygos sukūrimo subtilybes, o neskaičiusieji –  neabejotinai buvo suintriguoti perskaityti šį išties neeilinį ir savitą kūrinį. Anot L.Jakimavičiaus, perskaitę „Odilę“ panorės skaityti ir kitas V. Papievio knygas. 
    Jaukiame susitikime jau 20 metų Paryžiuje gyvenantis svečias taip pat  pasidalijo įspūdžiais apie šį miestą, santykius tarp žmonių, prancūzų požiūrį į neseniai Paryžių sukrėtusius įvykius. V. Papievis nelaiko savęs emigrantu, sakydamas, kad  parvažiavęs  į Lietuvą, jis jaučiasi sugrįžęs namo, o  parskridęs į Paryžių, vėl jaučiasi kaip namie. 
   Literatūros vakaras organizuotas Bibliotekų metų proga pagal Viešosios bibliotekos projektą „Intriguojame skaityti“, kurį iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.  

                   Violeta Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09