Renginiai

Įvykę renginiai

  2016-06-01



Gegužės 28 d. Joniškyje ir Skaistgiryje nuskambėjo „Poezijos pavasario 2016“ aidai.

    Gegužės 28 d. Joniškyje ir Skaistgiryje nuskambėjo „Poezijos pavasario 2016“ aidai. Simbolinė „Poezijos pavasario“, šiemet jau 52-ojo, paukštė į susitikimus su Joniškio krašto poezijos gerbėjais atskraidino būrelį tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris 2016“ svečių: poetus Tomą S. Butkų, Vitaliją Pilipauskaitę-Butkienę, Mantą Balakauską, Ernestą Noreiką, Nerijų Cibulską, Mindaugą Valiuką ir vyresniosios kartos rašytoją, poetę, dramaturgę Vidmantę Jasukaitytę.
   Grupė svečių atvyko iš Šiaulių rajono Naisių gyvenvietės, kur išvakarėse Vitalijai Pilipauskaitei-Butkienei buvo įteikta 40-toji Zigmo Gėlės premija. Poetė bibliotekai padovanojo knygą „Naisių vainikas“, kurioje visi keturiasdešimt poetų, Zigmo Gėlės premijos laureatų. Simboliška, kad knyga „Naisių vainikas“ prasideda Vidmantės Jasukaitytės, kuri yra pirmoji Zigmo Gėlės premijos laureatė, kūryba, o baigiasi V. Pilipauskaitės-Butkienės tekstais. Abi kūrėjos dalyvavo šiųmetiniame „Poezijos pavasaryje“.
   Pirmiausia poezijos paukštė nusileido Skaistgiryje, o vakarėjant grįžo į Joniškį. Renginio dalyviai, žiūrovai ir svečiai įdėmiai ir susikaupę klausėsi poetinio žodžio. Tomas S. Butkus savo kūrybą skyrė išėjusiems draugams ir skaitė eiles, kurios atspindėjo šių metų pasirinktą „Poezijos pavasario“ temą – ugnį, vulkano išsiveržimą. Jaunieji poetai – E. Noreika, M. Balakauskas ir N. Cibulskas atskleidė šiuolaikinės poezijos grožį. Jie leido suprasti, kad keičiantis laikams ir skriejant 21-ojo amžiaus taku permainos poezijoje savaime suprantamas virsmas. V. Pilipauskaitė-Butkienė eilėmis atskleidė visus savo išgyvenimus ir prisiminimus, o rašytoja V. Jasukaitytė grąžino į ankstesnius laikus, žemiškus dalykus, kur žodis skambėjo paprastai ir kasdieniškai, o prasmės nereikėjo ieškoti daugybės žodžių sūkuryje. Mindaugas Valiukas savo mintis išreiškė per dainuojamąją poeziją, kurią jis vadina tiesiog tekstais. Gitaros skambesys ir švelnus M. Valiuko tembras puikiai derėjo su žiūrovų, pasiilgusių poetinio žodžio, susikaupimu.
   „Ar jūs laimingi?“ – po renginio Skaistgiryje atskriejo žiūrovų klausimas. „Taip, mes laimingi,“ – atsakė jiems jaunieji poetai. Jie paaiškino, kad poezija rašoma dažniausiai ne tada, kai žmogus jaučiasi laimingas, o tada, kai jaučia, kad prikaupta daug emocijų, dažniau negatyvių, kad poetai „apsivalo“ rašydami, išliedami savo liūdesį, nusivylimą, prisiminimus popieriuje.
   „Poezijos pavasario“ svečiams dėkojo Joniškio rajono savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Erika Šivickaitė, Skaistgirio seniūnė Virginija Kaikarienė, bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, rajono literatų klubo „Audruvė“ prezidentė Alina Jonaitienė. Visi „Poezijos pavasario“ svečiai buvo apdovanoti gėlėmis ir simbolinėmis dovanėlėmis.
  Pagrindiniai „Poezijos pavasario“ renginių organizatoriai yra Lietuvos rašytojų sąjunga, VšĮ „Rašytojų klubas“, Jono Avyžiaus viešoji biblioteka ir jos Skaistgirio filialas.

                                                                                                   

Ieva Lipskienė

 VB vyriausioji bibliotekininkė
Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09