Renginiai

Bibliotekininkai lankėsi pas kolegas anykštėnus

  2016-09-02



Paskutiniąją vasaros dieną, rugpjūčio 31-ąją, grupė Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos darbuotojų dalyvavo metodinėje ir pažintinėje išvykoje į Anykščių rajono viešąją biblioteką.

   Paskutiniąją vasaros dieną, rugpjūčio 31-ąją, grupė Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos darbuotojų dalyvavo metodinėje ir pažintinėje išvykoje į Anykščių rajono viešąją biblioteką.
   Naujai pastatyta ir moderniai įrengta Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka  įsikūrė  miesto centre, gražioje vietoje ant Šventosios upės kranto, šalia  Anykščių Šv. Mato bažnyčios.
    Joniškiečius pasitikęs bibliotekos direktorius Romas Kutka papasakojo apie bibliotekos statybos projekto įgyvendinimą. Bibliotekos pastatas su visa įranga, baldais kainavo 13 mln. litų (beveik 4 mln. eurų), 85 proc. lėšų  skirta iš valstybės biudžeto finansuojamos Bibliotekų renovacijos ir modernizavimo 2003–2013 metų programos, 15 proc. – iš  rajono savivaldybės. Kaip juokavo bibliotekos direktorius, „laiku suspėta įšokti į traukinį“. Naujos bibliotekos atidarymas 2013 m. – svarbus krašto  kultūros įvykis ir didelė dovana rašytojais ir poetais garsėjančių  Anykščių bendruomenei. Iki tol biblioteka glaudėsi miesto daugiabutyje, vaikų literatūros skyrius veikė sename buvusio dvaro name. Dabar biblioteka užima 1500 kv. metrų plotą su patogiomis lankytojų aptarnavimo ir darbo vietomis, laisvalaikio ir poilsio zonomis. Direktorius papasakojo apie bibliotekos kultūrinę veiklą, kraštotyrą, renginius, apie knygnešius ir bibliofilus Liudviką ir  Stanislovą Didžiulius, kurių vardais pavadinta biblioteka, parodė bibliotekoje saugomą L. Didžiulienės – Žmonos 1893 m išleistą pirmąją lietuviškos kulinarijos knygą „Lietuvos gaspadinė“, originalias kraštotyros ekspozicijas.  Taip pat Anykščių bibliotekos vadovas  pristatė įdomesnius įgyvendintus projektus. Vienas iš jų – kartu su jaunimu įgyvendintas projektas „Idėjų LABAS“:  įrengta garso įrašų studija, veikia grafikos ir skaitmeninio piešimo studija. Anykščių rajono savivaldybė kasmet teikia Antano Baranausko literatūros premiją, kurios teikimo iškilmes organizuoja biblioteka. 
    Viešoji  biblioteka turi  24 filialus, per keletą paskutiniųjų metų atidaryti net 3 nauji kaimo filialai. 
   Bibliotekos prieigose – gražus skveras su paminklu Antanui Baranauskui. Pagrindinį įėjimą puošia simbolinė plokštė „Šviesa“, šaligatvyje įmontuotos plytelės su žodžiais „laba diena“ kalbomis tų šalių, kurių delegacijos lankėsi bibliotekoje. 
    Apžiūrėję biblioteką, pabendravę ir pasidaliję patirtimi su kolegomis, aplankėme ir keletą įdomiausių ir gražiausių Anykščių vietų. Nuo aukščiausios Lietuvoje Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčios bokšto apžvalgos aikštelės grožėjomės Šventosios vingiais pasipuošusia Anykščių panorama, medžiu lajų taku pakeliavome  virš Anykščių šilelio, aplankėme Siauruko muziejų.

                                                                         Violeta Vilčiauskienė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09