Apie mus

Naujienos

  2016-11-24



Lapkričio 14–20 dienomis Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius ir filialai dalyvavo 20 –ojoje Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje

   Lapkričio 14–20 dienomis Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius ir filialai dalyvavo 20 –ojoje Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje. Tai skaitymą balsu, šiaurietišką pasakojamąją tradiciją ir literatūrą puoselėjanti šviesos ir knygų šventė, per skaitymą sujungianti Šiaurės šalis aplink Baltijos jūrą. Kasmet į šią iniciatyvą įsitraukia daugiau nei 2000 institucijų iš viso Šiaurės ir Baltijos regiono, skaitymuose dalyvauja dešimtys tūkstančių vaikų ir suaugusiųjų vienuolikoje šalių ir autonominių sričių.
   2016 metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema – „Ateitis“. Joniškio Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos ir jos filialų skaitytojai kalbėjo apie tai, kokia galėtų būti ateitis, kaip viskas pasikeistų, ar ateitis gąsdina?
   Užsidegusios rankų darbo žibintus, Skaistgirio bibliotekininkės atvertė islandų rašytojo Andri Snaer Magnason knygą „Mėlynosios planetos istorija“. Tai pasakojimas apie planetą, kurioje gyvena tik vaikai. Joje vyksta daug keistenybių ir nuotykių. Autorius parodo, kad yra ir kita džiaugsmo ir naivumo pusė – tai tamsa, liūdesys ir alkis. Ir jie visai čia pat. Ištraukas vaikams skaitė filialo vedėja Lijana Degimienė ir Skaistgirio gimnazijos mokytoja Edita Burbienė.
   Linkaičių filialas Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje dalyvavo dešimtą kartą. Suaugusieji skaitytojai klausėsi bibliotekininkės skaitomo norvegų rašytojo Stan Hole teksto apie šešiametį berniuką Garmaną, su baime laukiantį rugsėjo pirmosios, ir tris tetas. Autorius įtikinamai atskleidžia, kad ne tik vaikai, bet ir suaugusieji ko nors baiminasi. Paskui buvo žaidžiamas tradicinis filialo Šiaurės šalių bibliotekų savaitės žaidimas – atspėti, kiek butelyje žirnių. Tokį žaidimą labai mėgo A. Lindgren knygos „Padaužų kaimo vaikai“ veikėjai, mėgsta ir Linkaičių filialo lankytojai. Popietę vaikams „Kur gyvena Karlsonas“ bibliotekininkei suorganizuoti padėjo „Aušros“ gimnazijos savanoris Paulius Katiliavas. 
Į edukacinį rytmetį „Keliaujame į ateitį pasižvalgyti po Šiaurės šalis“ Bariūnų filiale susirinko Bariūnų vaikų darželio vaikai. Buvo nuspręsta, kad į ateitį keliaus su knyga ir gamins „Stebuklingą Šiaurės šalių laikrodį“. Buvo skaitomos keturių knygų ištraukos: T. Bagge „Trolių Mumių slėnio lobiai“, U. Stark „Stebuklingas berniukas“, A Lindgren „Pepė Ilgakojinė“ ir S. Lagerlef „Stebuklingosios Nilso kelionės“. Į laikrodį rytmečio dalyviai suklijavo pagrindinius knygų veikėjus, Šiaurės šalių vėliavas. Laikrodžiui papuošti naudojo gamtos dovanotas dovanėles: kiaušinio lukštus, giles, kankorėžius, akmenėlius, kriaukles. Taip besidarbuojant ir skaitant buvo sukurtas ekologiškas laikrodis.
   Jurdaičių filialo vyr. bibliotekininkė Diana Užkuraitienė su keturiomis skaitytojomis apsilankė Jurdaičių globos namuose, kur buvo suorganizuota neįgaliųjų pažintis su Šiaurės šalių literatūra. Užsiėmimai vyko penkiuose globos namų skyriuose. Prie uždegtų žvakių buvo garsiai skaitomos ištraukos iš Stian Hole knygos „Garmano vasara“ bei suomių rašytojos Emi Iterantos romano „Vandens skonis“.
   Rudiškių, Kepalių ir Žagarės filialuose buvo skaitomos ištraukos iš norvegų rašytojo Sitan Hole knygos „Garmano vasara“. Perskaitę ištrauką vaikai pasidalijo įspūdžiais, kaip jie laukė savo pirmojo rugsėjo, kada reikėjo pradėti eiti į mokyklą. Pasirodo, ir jie buvo nedrąsūs, nežinojo, ko tikėtis, sunku buvo keltis rytą, bet labai laukė tos paslaptingos dienos. Padiskutavę apie savo baimes ir lūkesčius, piešė ir rašė laiškus ateičiai. Rudiškių filiale skaitytojai laiškus, antspauduotus vašku, atplėš po penkerių metų. Žagarės filiale renginio dalyviai žiūrėjo animacinį filmuką „Kalakutai: atgal į ateitį“.
   Visų filialų skaitytojai buvo apdovanoti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės atvirukais ir skirtukais, o vaikams palinkėta pagalvoti apie visus tuos, kurių nepažįstame, bet kurie tą akimirką skaito, klausosi ir jaučia tą patį.
  Šiaurės šalių bibliotekų savaitė baigėsi. Liko prisiminimai, nuotraukose užfiksuotos akimirkos ir žinojimas, kad kitąmet tamsiausiu metų laiku šiaurinė žvaigždė vėl bus įžiebta tūkstančiuose bibliotekų.

 

Ieva Lipskienė
vyriausioji bibliotekininkė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09