Renginiai

Įvykę renginiai

  2016-12-05



Gruodžio 2 d. Žagarės dvaro rūmuose surengti nacionalinio konkurso „Mano žodynas 2016“ nugalėtojų apdovanojimai.

   Gruodžio 2 d. Žagarės dvaro rūmuose surengti nacionalinio konkurso „Mano žodynas 2016“ nugalėtojų apdovanojimai. 
Lietuvių kalbos institutas ir jame veikiantis interaktyvus lietuvių kalbos muziejus Lituanistikos židinys kas antrus metus organizuoja nacionalinį konkursą „Mano žodynas“. Kiekvieną sykį konkurso rengėjai bendradarbiauja su kuria nors Lietuvos savivaldybe. Nemažai kultūros veikėjų išaugino Joniškio žemė.
   Čia gimė tautosakininkas, knygnešys, visuomenės veikėjas Matas Slančiauskas. 1903 m. jis išleido žodynėlį, kuriame buvo surašyti keli šimtai žymių vardų ir tarptautinių žodžių su lietuviškais atitikmenimis. Kalbos tyrėjams ypač vertingi jo sukaupti gausūs vakarų aukštaičių šiauliškių šiaurinės dalies tarminės leksikos pavyzdžiai. Žagarėje kaip kalbininkas brendo ir Chackelis Lemchenas, per ilgus savo profesinės veiklos metus parengęs ne vieną rusų-lietuvių kalbų žodyną, išvertęs (su kitais) ir redagavęs „Tarptautinių žodžių žodyną“, ne vieną terminų žodyną. Taigi šiemet Lietuvių kalbos institutas konkursą „Mano žodynas“ nusprendė organizuoti kartu su Joniškio rajono savivaldybe ir Žagarės regioniniu parku. Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka buvo pakviesta prisidėti prie renginio organizavimo.
Renginyje dalyvavo Lietuvių kalbos instituto direktorė profesorė Jolanta Zabarskaitė, jos pavaduotoja Violeta Meiliūnaitė, konkurso kuratorė, vertinimo komisijos narė Aurelija Gritėnienė ir Lietuvos švietimo tarybos prie Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Vilniaus universiteto profesorė habilituota mokslų daktarė Vilija Targamadzė. Buvo trys konkurso dalyvių grupės: 5–8 klasių mokiniai, 9–12 klasių mokiniai ir suaugusieji. Daugiausia apdovanojimų gavo Zarasų rajono mokiniai. Prizus geriausių žodynų autoriams įsteigė UAB „Biuro pasaulis“ ir LKI leidykla. Atskirą prizą „Biuro pasaulis“ skyrė geriausią kanceliarinių priemonių žodynėlį parašiusiam asmeniui.
   Džiugu, kad specialųjį prizą gavo ir Žagarės gimnazijos ketvirtos klasės mokiniai su mokytoja Daiva Navickaite už kolektyvinį darbą „Žagarietės močiutės žodynėlis“. 
   Renginio svečius linksmino Joniškio kultūros centro folkloro kolektyvas „Kupars“. Po renginio visi buvo pakviesti į ekskursiją po Žagarės dvaro rūmus. 
   Dėkojame Žagarės gimnazijos II gimnazijos klasės mokinei Brigitai Mitrikaitei už pagalbą vedant renginį.

 

Žagarės bibliotekos informacija

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09