Renginiai

Popietė Piliakalnių metams paminėti

  2017-01-10



Sausio 5-ają Rudiškių bibliotekoje įvyko popietė, skirta Piliakalnių metams paminėti. Popietės dalyviai supažindinti su Joniškio rajono piliakalniais.

  Sausio 5-ają Rudiškių bibliotekoje įvyko popietė, skirta Piliakalnių metams paminėti. Popietės dalyviai supažindinti su Joniškio rajono piliakalniais.
   Piliakalnio sąvoka plati. Piliakalniais vadinami skirtingi objektai – nuo panašių į paprastas kalvas iki grioviais ir pylimais sutvirtintų piliaviečių. Visi išlikę piliakalniai mus pasiekė apardyti gamtos jėgų: nuplauti upių, nuarti, iškasinėti.
   Joniškis turi 3 piliakalnius. Tai Kalnelio piliakalnis Joniškio seniūnijoje ir du piliakalniai Žagarės seniūnijoje. Bibliotekininkė, pasiremdama internete skelbiama vaizdine informacija, popietės dalyvius supažindino su rajono piliakalniais iš arčiau. Pažiūrėjome nuotraukų, kaip atrodo šie piliakalniai dabar, kokie radiniai juose rasti atliekant kasinėjimus.
   Kalnelio piliakalnyje stovėjo paskutinė žiemgalių pilis Sidabrė. 1289 m. Livonijos ordinas užpuolė ir sudegino šios pilies priešpilį, tačiau pilies užimti neįstengė ir pasitraukė. 1290 m. žiemą priešai pilį puolė su naujomis jėgomis. Dalis žiemgalių pasidavė, kiti pasitraukė į Lietuvą, o pilis buvo sudeginta.
   Žagarėje pirmasis piliakalnis (Raktuvės kalnas) supiltas Švėtės dešiniajame krante esančioje atskiroje kalvoje. Šlaitai  67 m aukščio. Piliakalnis labai suardytas nuo XIX a. vidurio jame laidojant mirusius, aikštelės centre pastačius medinę koplyčią. Nesuardytas išliko tik šiaurinis šlaitas. Piliakalnis 1998-1990 m. tvarkytas šalinant dėl kapų atsiradusias erozijas. Šlaituose auga paskiri lapuočiai. 
   Antrasis Žagarės piliakalnis (Aukštadvaris, Plikasis kalnas, Žvelgaičio kalnas) yra Švėtės kairiajame krante esančios ilgos kalvos aukščiausioje dalyje, 700 m į vakarus nuo pirmojo piliakalnio.
   Daug sužinoję apie Joniškio rajono piliakalnius, popietės dalyviai aktyviai ėmėsi dėlioti 3D dėlionę, primenančią Žagarės dvarą. Užduotis buvo tikrai sunki, nes visiems dalyviams darbo užteko daugiau nei valandai. Tačiau gautas rezultatas visus pradžiugino. 
  Popietės dalyviai pavaišinti saldainiais, kuriuos dovanojo Rudiškių seniūnė J. Čepskienė.

 

Irena Lacienė
Rudiškių filialo bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09