Renginiai

Įvykę renginiai

  2017-02-01



Sausio 26 d. Gaižaičių bibliotekoje vyko edukacinė valanda „Po šilta skara nebaisi jokia žiema“.

   Sausio 26 d. Gaižaičių bibliotekoje vyko edukacinė valanda „Po šilta skara nebaisi jokia žiema“. Jau pats pavadinimas pasako, kad buvo kalbama apie šiltas žiemiškas skaras. Bibliotekos lankytojos turėjo galimybę pamatyti Skaistgiryje gyvenančios Redos Pečkuvienės pagamintas skaras ir išgirsti pasakojimą, kaip jos daromos.
   Tam, kad būtų galima pagaminti skarą, reikia turėti kvadrato formos rėmą, kurio kiekvienoje kraštinėje pusės centimetro tarpais prikalta daug vinučių be galvučių. Ant rėmo iš storų spalvotų siūlų užmetamas pagrindas taip, kad išeitų įvairių spalvų raštai. Su adata perkišami siūlai (adoma) ir pasimato suformuoti spalvoti raštai. Formuojant skaros raštą reikia suderinti spalvas ir nuolat pasiskaičiuoti, kad nenukryptume nuo tikslo. Redos pagamintų skarų matėme gausybės atspalvių, prie kai kurių priderintos pirštinės. Šiems darbams reikia skirti daug laiko, siūlų ir kantrybės.
   Redos darbai plataus asortimento, susidaro nuomonė, kad ko ši moteris imasi, viskas jai pavyksta. Matėme jos nertas grybų formos pagalvėles, skirtinga technika darytus kiliminius takelius, kojines, pirštuotas pirštines, sukneles, tuniką, megztinį, servetėles, įrėmintas nuspalvintas mandalas ir daug kitokių gaminių.
   Tarp susirinkusiųjų buvo ne viena moteris, mėgstanti megzti ar nerti vašeliu, tad akis pamalonino savo gamybos darbais. Štai Rasa Peleckienė atsinešė net keletą skirtingų modelių savo megztų mezginių. Genovaitė Gabriūnienė, visus stebinanti rankų darbo mezginiais, įsigijo mezgimo mašiną. Pramokusi mezgimo meno ir išbandžiusi mašiną, atsinešė pirmus darbus: kelnytes ir suknytę mažylei bei porą kitų pradėtų mezginių. Kai kurios demonstravo megztus šalikus, jei ne savo, tai dovanotus. Iš septyniolikos dalyvių nebuvo nė vienos, kuri nebūtų išbandžiusi virbalų ar vašelio.
   Išradingų ir veiklių žmonių dėka susiburiame pasidalyti patirtimi ir maloniai pabendrauti.

 

Monika Sviderskienė
Gaižaičių filialo vyresnioji bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09