Renginiai

Įvykę renginiai

  2017-02-13



Vasario 3 d. Skaistgirio filiale, o 10 d. Jono Avyžiaus Viešojoje bibliotekoje lankėsi „Misija Sibiras 2016“ dalyvis, Vytauto Didžiojo universiteto istorijos doktorantas,

  Vasario 3 d. Skaistgirio filiale, o 10 d. Jono Avyžiaus Viešojoje bibliotekoje lankėsi „Misija Sibiras 2016“ dalyvis, Vytauto Didžiojo universiteto istorijos doktorantas, Kauno miesto muziejaus muziejininkas Simonas Jazavita. Simonas trumpai apie save sakė: „Aš aktyvus pilietis, mėgstu kalbėti Lietuvos praeities, dabarties ir ateities temomis, dalyvauju konferencijose, pilietinių organizacijų veikloje... Istorija man ne tik darbas, ne tik hobis, bet greičiau visas gyvenimas“.
   Lietuvių tautos istorija – gyvas tvirtumo, valstybingumo, ryžto bei drąsos pavyzdys, kurį privalome puoselėti, branginti ir tęsti. Tai ir yra projekto „Misija Sibiras“, šiemet mininčio savo dešimtmetį, tikslas. 
   Atranka į šią misiją skelbiama kiekvieną pavasarį. 2016 metais tokių anketų gauta apie 800, tačiau atrinkti buvo tik 70 dalyvių, o galiausiai jų liko tik 16. Svarbiausia motyvacija atrankoje, kaip minėjo Simonas, – tai psichologiniai duomenys, skirtingi profiliai, skirtingos profesijos, gebėjimas nepersistengti ir kolegiškumas. 
   Simonas su visa komanda skrido į Krasnojarską, kirto keturias laiko juostas, po to už poliarinio rato keliavo į Igarką. Svečias juokavo, kad tai toliau negu Paryžius. Dabar Igarkoje gyvena apie 5000 gyventojų. Skaidrėse matyti didžiausias medienos kombinatas, kur daugiausia dirbo tremtiniai, ištremti 1948 metais. Išlikęs ir Kultūros namų pastatas, kuris dabar jau 20 metų apleistas, o jame buvo net 500 vietų kino teatras...
   „Misija Sibiras 2016“ tikslas – prisiminti ir pagerbti kiekvieną lietuvį, žuvusį ar nukentėjusį Sibire, kiek įmanoma, atstatyti nugriuvusius kryžius, padaryti naujų, beje, nauji kryžiai buvo gaminami iš maumedžio. Kelis kryžius ekspedicijos dalyviai pastatė su saulutėmis, kurias atsivežė iš Lietuvos. Kiek buvo pajėgūs ir kiek buvo įmanoma, aptvarkė visas kapinaites su vietos gyventojų, ten sutiktų draugų pagalba. 
   Būta šioje misijoje ir begalės nuotykių ir nutikimų, bet tai nė kiek nenustelbė lietuvių noro įgyvendinti savo tikslus. 
„Misija Sibiras“ – tai ne tik kapinių tvarkymo, bet ir jaunimo ugdymo misija. Jeigu nors vienas žmogus pasidomi savo šeimos ar tautos istorija, prisimena laisvės kainą, projekto tikslas yra pasiektas.
   Skaistgirio filialo darbuotojos dėkoja bibliotekos savanorei Vidai Urbonienei už tarpininkavimą organizuojant šį susitikimą ir Skaistgirio seniūnei Virginijai Kaikarienei už monografiją „Skaistgirys“, kuri buvo padovanota Simonui. Bibliotekoms svečias padovanojo knygą „Misija Sibiras 2006/2015“.

Skaistgirio filialo vedėja L. Degimienė
Viešosios bibliotekos vyriaus. bibliotekininkė Ieva Lipskienė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09