Renginiai

„Žagarietės močiutės žodynėlio“ pristatymas Žagarės bibliotekoje

  2017-02-24



2017-ieji paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais. Vasario 21-ąją minima Tarptautinė gimtosios kalbos diena.

   2017-ieji paskelbti Lietuvių kalbos kultūros metais. Vasario 21-ąją minima Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Ta proga bibliotekoje surengtas literatūrinis rytmetis Žagarės gimnazijos pradinukams, kurio metu pristatytas „Žagarietės močiutės žodynėlis“. Žodynėlį, kuriame yra net 150 žodžių, pristatė Žagarės gimnazijos pradinių klasių mokytoja Daiva Navickaitė.
   Pati pedagogė yra tikra žagarietė, jai ir kilo mintis surinkti ir užrašyti žagariečių šnekta vartojamus žodžius. Į pagalbą D. Navickaitė pasikvietė savo auklėtinius. Ketvirtokai dar trečioje klasėje rinko Žagarės apylinkėse vartojamus žodžius, o 2016 metais, pamatę Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos židinio ir Bendrinės kalbos tyrimų centro kvietimą, nusprendė dalyvauti trečią kartą organizuojamame nacionaliniame konkurse „Mano žodynas“. Kas dvejus metus vykstantis konkursas siekia suburti jaunus ir vyresnius gimtojo žodžio puoselėtojus ir mylėtojus. Nors ketvirtokai ir netiko nė vienai konkurso dalyvių grupei (buvo per maži), tačiau savo „Žagarietės močiutės žodynėlį“ išsiuntė ir laimėjo specialųjį prizą. 
   Mokytoja vardijo žagarietiška tarme įvairius žodžius: kamašas – pusbatis, imbrikas –arbatinukas, klemka – durų rankena, niutis – senelis, panaberija – švarko kišenės nosinaitė, šenikas – čiužinys, sodynai – indai, beigeliai – sausainiai, čerčikai – degtukai, videlčius – šakutė, vingerkos – ilgi žieminiai batai ir daugybę kitų. Vaikams buvo sugalvotos užduotys. Žagarietiška šnekta užrašytą frazę reikėjo paaiškinti bendrine lietuvių kalba. Daugumai vaikų užduotis pasirodė per sunki. Po žodynėlio pristatymo mokytoja palinkėjo visiems kalbėti taisyklinga lietuvių kalba, bet nepamiršti ir savo gimtosios šnektos.
   Renginį užbaigėme pasidalydami po naminės duonos riekelę, linkėdami sau, kad mūsų lūpose niekad neišsektų iš tėvų gautas lietuviškas žodis.

Vitalija Kurauskienė
Žagarės bibliotekos vyr. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09