Renginiai

Tarptautinė gimtosios kalbos diena paminėta Maldeniuose

  2017-03-01



Jungtinės Tautos 1999 metais vasario 21-ąją yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena.

   Jungtinės Tautos 1999 metais vasario 21-ąją yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena. Tai - tarsi raginimas rūpintis, globoti, puoselėti ir gerbti kalbas, nes kiekviena jų yra visos žmonijos dvasinis turtas. Šiai datai paminėti Maldenių bibliotekoje įvyko viktorina „Tegul žodis skamba gražiai, lietuviškai, šviesiai“.
   Bibliotekininkė vaikams trumpai pristatė gimtosios kalbos svarbą gyvenime, skaitė įžymaus Lietuvos poeto Justino Marcinkevičiaus eiles apie žodį. Vaikams buvo išdalyti lapeliai su užrašytais vaikų ir jaunimo viešojoje erdvėje naudojamais žodžiais – kalbos „šiukšlėmis“. Kiekvienas mokinukas, perskaitęs gautą neteiktiną žodį, turėjo parašyti taisyklingą. Džiugu, kad vaikai žinojo daug teisingų atsakymų, pavyzdžiui, kad žodis „afigienai“ reiškia „labai gerai“, „pavadaškė“ – pavaduotoja, „tapkės“ – šlepetės ir t. t. Išanalizavę visus žodžius, vaikai pritarė, kad šių žodžių savo kalboje geriau nebevartoti.
   Vėliau renginio dalyviai, pasidaliję į dvi komandas, rungtyniavo internetinėje viktorinoje. Geriausiai komandoms sekėsi ištaisyti žargoną, o sunkiausia buvo parašyti garsažodžius, kuriais šaukiami gyvūnai.
   Visi dalyvavusieji buvo labai aktyvūs, linksmi, kūrybiški, patyrė daug teigiamų emocijų. Svarbiausia – buvo gera nuotaika, kuri vyravo ir po renginio, susėdus prie bendrų vaišių.

Lionė Adomaitienė
Maldenių filialo vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09