Apie mus

Jono Avyžiaus viešoji biblioteka atšventė 80-ąjį veiklos jubiliejų

  2017-03-20



Jei žmogus turi ateitį, ją turi ir knyga. Juk sykį išmokę ieškoti knygose džiaugsmo ir paguodos, be jos nebegalime apsieiti. Daugybei žmonių knygos reikalingos kaip duona ir druska.

  Jei žmogus turi ateitį, ją turi ir knyga. Juk sykį išmokę ieškoti knygose džiaugsmo ir paguodos, be jos nebegalime apsieiti. Daugybei žmonių knygos reikalingos kaip duona ir druska.

Astrida Lindgren

   Kovo 16-ąją, Knygnešio dieną, Joniškio Raudonojoje sinagogoje vyko šventinis renginys „Reveransas knygai“, skirtas Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos 80-ajam veiklos jubiliejui paminėti. Šiai progai buvo paruošta spaudinių ir virtuali nuotraukų paroda – „80 bibliotekos metų: įvykiai ir žmonės“.
   Renginio pradžioje teatrališkai ir glaustai buvo apžvelgti 80 bibliotekos veiklos metų. Dvi Joniškio kultūros centro teatro „Žiburys“ aktorės (Violeta Tuomaitė ir Vilma Kubilinskaitė), įsikūnijusios į ankstesnes bibliotekos darbuotojas, ir renginio vedėjas Mantvydas Labanauskas pristatė ilgą bibliotekos nueitą kelią nuo įkūrimo 1937 m. kovo 15 d. iki šių dienų. Į teatrališką bibliotekos veiklos istorijos pristatymą buvo įtraukta ir sveikinimo žodį tarti pakviesta buvusi ilgametė bibliotekos direktorė Vilija Gilienė, kuri šiuo metu vadovauja savo gimtinėje, Vilkaviškio rajono viešojoje bibliotekoje. Du dešimtmečius bibliotekai vadovavusi direktorė pasidalijo prisiminimais apie darbą ir kolegas, džiaugėsi, kad jai vadovaujant buvo užmegzti ryšiai su Švedijos Vimmerbio miesto biblioteka, kad buvo gautas bibliobusas, kuriuo ilgą laiką buvo aptarnaujami kaimo filialų skaitytojai. Buvusi vadovė tylos minute prašė pagerbti Anapilin išėjusius bibliotekos darbuotojus. 
  Šiuo metu bibliotekai vadovaujanti direktorė Jovita Šimkevičiūtė sveikindama visus renginio svečius pristatė, kuo biblioteka gyvena pastaruosius dešimt metų, kuo džiugina savo lankytojus ir skaitytojus, su kokiais iššūkiais susiduria šiandien. 80-ąjį bibliotekos jubiliejų vadovė įvardijo kaip brandžią jaunystę, nes kitos bibliotekos gyvuoja ilgus šimtmečius. „Biblioteka jungia įvairaus amžiaus ir įvairią patirtį turinčius žmones, tai bendruomenės susibūrimo vieta, kurioje kiekvienas gali rasti mėgstamą veiklą“, – teigė vadovė ir kvietė visiems kartu kurti šiuolaikišką biblioteką. 
   Po trumpos bibliotekos istorijos apžvalgos ir vadovių sveikinimo, linkėjimus ir padėkos žodžius tarė bibliotekos bičiuliai, partneriai, skaitytojai. Šventėje dalyvavę miesto valdžios atstovai - Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis, mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė, administracijos direktorius Aivaras Rudnickas ir direktoriaus pavaduotojas Artūras Pališkevičius pasveikino bibliotekos kolektyvą ir įteikė dovaną – vazą. Meras Gediminas Čepulis už profesionalumą, rūpestingumą, atsakingą požiūrį į darbą, nuolatinį bibliotekinės bendruomenės telkimą, meilės knygai ugdymą, bibliotekinių vertybių ir kūrybiškos kultūros erdvės puoselėjimą padėkos ženklu apdovanojo buvusią bibliotekos direktoriaus pavaduotoją Violetą Vilčiauskienę. Mero padėkos raštais taip pat buvo apdovanoti ir kiti bibliotekos darbuotojai: Aušra Jonuitytė (Žagarės filialo vedėja), Aleksandra Stulginskienė (Linkaičių filialo vyresn. bibliotekininkė), Audrius Danielius (bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius), Laima Karpavičienė (Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė), Erika Vasiliauskaitė Rašimienė (Bariūnų filialo vyresn. bibliotekininkė). Lietuvos Respublikos Seimo nario Vitalijaus Gailiaus padėjėjas Marcijonas Urmonas perdavė nuoširdžiausius sveikinimus ir taip pat įteikė Seimo nario padėkos raštus šioms bibliotekininkėms: Dovilei Kurlienei (Vaikų literatūros skyriaus vedėjai), Ritai Brazauskienei (Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkei), Eglei Šukienei (Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėjai). Už dalyvavimą labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ veikloje Rimantė Misiūnienė, LR Seimo nario Arūno Gumuliausko padėjėja, įteikė Seimo nario padėkas šioms aktyvioms Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkėms: Dovilei Kurlienei, Violetai Katinienei, Stanislavai Silkienei ir Jurdaičių filialo vyresn. bibliotekininkei Dianai Užkuraitienei. 
    Didelis būrys kolegų pasveikinti atvyko iš kitų rajonų. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Regionio bibliotekų veiklos ir vadybos skyriaus vedėja Ekaterina Prakapene bibliotekai palinkėjo naujų iniciatyvų ir palankių vadžios vėjų. Pasvalio, Šiaulių, Akmenės, Kelmės, Pakruojo, Vilkaviškio rajono bibliotekų atstovai pasidžiaugė gražiu tarpusavio bendradarbiavimu. Taip pat biblioteką sveikino ir naujų idėjų, iniciatyvų, kūrybinių minčių, bendrų projektų ir smalsių bei žingeidžių skaitytojų linkėjo atstovai iš: Joniškio kultūros centro, Istorijos ir kultūros muziejaus, mokyklų, darželių, Švietimo centro, Šiaulių teritorinės darbo biržos Joniškio skyriaus, laikraščio „Sidabrė“, literatų klubo „Audruvė“, Žiemgalos draugijos, senelių globos namų „Santara“, Pagyvenusių žmonių asociacijos, Aklųjų ir silpnaregių draugijos, Joniškio savivaldybės kultūros centro teatro „Žiburys“, Satkūnų seniūnijos, Plikiškių mokyklos-daugiafunkcio centro, Žagarės regioninio parko, Joniškio krepšinio muziejaus, Šv. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčios. Į šventę buvo atvykusi ir šiltus linkėjimus nuo Jono Avyžiaus seserų Adolfinos ir Stanislavos perdavė Jono Avyžiaus dukterėčia Janina Valančiūtė. Išradingai biblioteką pasveikino M. Slančiausko progimnazija, kurios auklėtinis Lukas Buivydas nuotaikingai padeklamavo ištrauką iš Jono Avyžius pasakos „Melagėlio botagėlis“. Ištikimas bibliotekos bičiulis Ernestas Vasiliauskas bibliotekai linkėjo ir toliau skatinti bei puoselėti skaitytojų meilę knygai. 
    Šventėje negalėjusios dalyvauti bibliotekos globėjos Sofijos Jonaitytės sveikimus ir linkėjimus perdavė jos brolis, Žemės ūkio mokyklos direktorius, Liudas Jonaitis. Šiltus sveikinimus paštu atsiuntė P. Mataitis, G. Lastauskienė ir kiti kraštiečiai, bičiuliai bei kolegos.
    Pasibaigus oficialiai daliai, renginio dalyvių laukė nuostabi ir įspūdinga aktorės Eglės Jackaitės ir džiazo virtuozo Vytauto Labučio meninė programa „Poezija džiaze“. Pasirodymo metu buvo galima išgirsti lietuvių (S. Nėries, P. Širvio, J. Marcinkevičiaus) ir užsienio šalių poetų eiles bei džiazo improvizacijas. Renginio pabaigoje direktorė dėkojo už gausų dalyvavimą ir sveikinimus, linkėjo dar daug gražių susitikimų bibliotekos renginiuose.
    Kitą dieną buvo aplankyti buvusių darbuotojų kapai, ant kurių bibliotekos darbuotojos pamerkė gėlės ir uždegė atminimo žvakės.

 

Gita Vilčiauskienė
Dokumentų komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09