Apie mus

Paminėta Tarptautinė teatro diena

  2017-03-27



Kovo 24 d. Linkaičių filialo skaitytojai paminėjo artėjančią Tarptautinę teatro dieną.

   Kovo 24 d. Linkaičių filialo skaitytojai paminėjo artėjančią Tarptautinę teatro dieną. Į vakarą „Teatro paslaptis“ atvyko linkaitiečiams jau gerai pažįstamas Kepalių kaimo teatro kolektyvas, vadovaujamas entuziastės Ritos Katinaitės.
   Renginio pradžioje bibliotekininkė papasakojo apie lietuvių teatro ištakas. Lietuvoje pirmieji teatrą 16 a. pradėjo kurti jėzuitai. Vėliau teatralizuotos šventės, vaidinimai buvo pradėti rengti bajorų dvaruose. Didikai savo rūmuose kūrė ir išlaikė teatro, baleto ir operos trupes. Didžiausią reikšmę mūsų profesionaliajam teatrui atsirasti turėjo 19 a. antroje pusėje, sunkiais spaudos draudimo ir kultūrinės veiklos persekiojimo metais, vykę slaptieji ir viešieji lietuviški vakarai, Klojimo teatras. Visiems žinomas pirmasis viešas lietuviškas spektaklis „Amerika pirtyje“, 1989 m. suvaidintas Palangoje ant jūros kranto. O mūsų rajone, Medvilionių dvare, 1900 m. buvo suvaidintas „Velnias spąstuose“ – pirmasis slaptas lietuviškas spektaklis Kauno gubernijoje (pagal carinės Rusijos administracinį suskirstymą Joniškio rajonas priklausė Kauno gubernijai). 
Renginio dalyviai pasidalijo mintimis apie patikusius Panevėžio muzikinio teatro spektaklius, „Domino“ teatro pastatymus. Pasak žiūrovų, šiuolaikiniuose spektakliuose nereta ir necenzūrinė leksika.
   Kepalių teatro artistai linkaitiečiams suvaidino nuotaikingą komediją „Išjunk televizorių“.

 

Aleksandra Stulginskienė
Linkaičių filialo vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09