Renginiai

Įvykę renginiai

  2017-04-11



Nors pro langą pavasaris vis dar žvilgčioja nedrąsiai, tačiau artėjančios Velykos primena, kad gamta bunda.

  Nors pro langą pavasaris vis dar žvilgčioja nedrąsiai, tačiau artėjančios Velykos primena, kad gamta bunda. Velykos – pavasario džiaugsmo ir linksmybių šventė. Tačiau reikia nepamiršti, kad jau nuo seno šeimininkės iki šios pavasario šventės turėjo aibę darbų ir rūpesčių: namų tvarkymas, margučių dažymas ir šventinio stalo ruošimas.
   Balandžio 10 dieną Gasčiūnų knygų išdavimo punkte rinkosi moterys, kurios norėjo ne tik linksmai draugių kompanijoje pasėdėti, pabendrauti, bet ir idėjų Velykiniam stalui pasiieškoti, margučių dažymo technologijas prisiminti. 
Bibliotekininkė V. Jašinskienė renginio dalyves kvietė spalvinant velykines mandalas atsipalaiduoti ir išsiaiškinti margučių spalvų reikšmes. Kiaušinių marginimo tradicija yra išlikusi nuo pagonybės laikų ir turi labai gilias tradicijas. Todėl renginyje buvo prisiminti margučių raštuose dažniausiai pasitaikantys ženklai, jų prasmė. 
   Velykinėje popietėje moterys aptarė senuosius margučių dažymo būdus (marginimas vašku, svogūnų lukštais, žolelėmis, šilku ir pan.). Bibliotekininkė trumpai reprezentavusi naujus kiaušinių puošybos būdus renginio dalyves pakvietė į kiaušinių dažymo dirbtuvėles – ant savo atsineštų margučių buvo galima pasidaryti dekupažą. Vėliau šeimininkės dalinosi savo Velykų receptais, idėjomis šventinio stalo puošybai. Kai kurios moterys receptų ieškojo bibliotekininkės surinktose knygose ir žurnaluose. 
   Popietėje „Jei margučiai prakalbėtų“ šeimininkės ne tik Velykų papročius prisiminė, bet ir margučių dažymo technologijas aptarė, idėjų šventiniam stalui pasisėmė ir prieš pavasario darbus su draugėmis ir kaimynėmis prie puodelio arbatos neskubėdamos bibliotekoje pasėdėjo.

 

Vita Jašinskienė
Stupurų filialo vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09