Renginiai

Įvykę renginiai

  2017-05-11



Jono Avyžiaus viešoji biblioteka šiemet jau septintus metus iš eilės organizavo Europos dienos šventinį paminėjimą.

   Jono Avyžiaus viešoji biblioteka šiemet jau septintus metus iš eilės organizavo Europos dienos šventinį paminėjimą. Šias metais Europos komisijos atstovybė Lietuvoje finansavo bibliotekos parengtą projektą „Europos sukaktys“. 2017 metai yra labai svarbūs ES, nes minimi trys svarbūs jubiliejai: Romos sutarties 60-metis (šia sutartimi buvo įsteigta Europos ekonominė bendrija), Erasmus+ programos 30-metis ir Lietuvos narystės Šengeno erdvėje 10-metis.
   Gegužės 5 d. Zap‘o bare vyko euro žinių turnyras „10-30-60: ar žinai kas tai?“. Turnyrą bibliotekai padėjo surengti VšĮ „Minčių takas“ darbuotoja Inga Lukšaitė-Samaitienė. Savo žinias panoro pasitikrinti 5 komandos: „Aušriukai“, JAJC, MSIC, ROTARY, „Vivat sraigės“. Turnyras buvo sudarytas iš 4 turų po 10 klausimų. Pirmasis turas buvo skirtas šių metų ES sukaktims. Jaunimas nustebino savo žiniomis, įžvalgumu. Arši kova vyko tarp „Aušriukų“ ir „Vivat sraigės“ komandų. Viską nulėmė paskutinis turas „Muzikos ritmu“. Pirmoji vieta atiteko „Aušriukų“ komandai, antroji po sėkmingo paskutinio turo JAJC komandai, o trečioji – komandai „Vivat sraigės“. Laimėtojai buvo apdovanoti bibliotekos įsteigtais Zap‘o baro čekiais, o likusioms dviem komandoms įteikti paguodos prizai. 
   Gegužės 9 d. 11 val. „Aušros“ gimnazijoje vyko Mindaugo Jurkyno paskaita „Europos Sąjunga: nuo Romos iki Brexit‘o“. Europos Sąjunga mums suteikia teisę galvoti kritiškai. Kiekvienai ES valstybei svarbūs trys dalykai: saugumas, ekonominė gerovė ir plėtra. Pagrindinis Europos sąjungos privalumas – taikos užtikrinimas. Nuoširdžiai bendraudamas su jaunimu lektorius kalbėjo apie Europos Sąjungos privalumus ir trūkumus, aiškino ES struktūrą, sprendimų priėmimą. 
„Ąžuoliuko“ lopšelyje-darželyje vyko mirioramos „Spalvinu Europą“ peržiūra. Bibliotekos darbuotojos iš anksto buvo paruošę spalvinimo užduotis vaikams: mažieji visą savaitę spalvino vėliavas, rinko valstybių sostinių pavadinimų loto. Gegužės 9 d. vyko savaitės darbo peržiūra, kurios metu mirioramos juosta buvo įmontuota į mirioramos dėžę, tad vaikai galėjo išvysti savo darbo rezultatą. Darželinukams iš ES valstybių geriausiai žinomos dvi – Latvija ir Lenkija. Už atliktą kruopštų darbą mažieji buvo apdovanoti prizais.
   Euroburbuliatorius sukvietė joniškiečius į lauko estradą švęsti Europos gimtadienio. Šventės dalyvių laukė pramogos ir aktyvios edukacijos, europietiškų šlagerių koncertas, kuriuos atliko Joniškio kultūros centro „ETC“ dainavimo studijos dainininkai, jaunimo šokių studijos šokėjai. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos ES info palapinėje vyko edukacijos, kur mažieji joniškiečiai kūrė darbelius 3D pieštukais, džiaugėsi balionais ir knygutėmis apie Europos Sąjungą.
   Žagarės biblioteka taip pat prisijungė prie Europos dienai skirtų renginių. Bibliotekai talkino Žagarės gimnazijos mokytojai ir mokiniai. Mokytoja Virginija Briedienė su antrokais kūrė kolektyvinį darbą „Keliaujam po Europą“, kuriame vaikai surašė ne tik savo aplankytas šalis, bet ir šalis, į kurias norėtų nuvykti. Darbui pasirinktas gėlės formos žiedas simbolizuoja, jog visi pasiilgo šilumos, saulės, nes lauke oras tikrai nepriminė pavasario. 
   Didžiausiu iššūkiu tapo dviračių žygis į Latvijos Respublikos pasienio Augstkalnės kaimo biblioteką. Žagarės bibliotekos vedėja Aušra Jonuitytė, Žagarės gimnazijos mokytoja Alma Kančelskienė ir gimnazijos bibliotekininkė Diana Vaičiulienė mielai sutiko suorganizuoti būrį mokinių ir palydėti juos kelionėje. Iš bibliotekos kiemelio, kuris Europos dienai kasmet pasipuošia geltonomis ir mėlynomis gėlėmis, dviratininkų kolona išriedėjo šviečiant saulei. Tik atmynus į Latvijos Respubliką, dviratininkus pasitiko sniegas. Keliaujant vaikams buvo užduodami įvairūs klausimai apie Europos Sąjungą. Su puikia nuotaika žagariečiai nuvyko į jaukią šio pasienio kaimo biblioteką. Čia jų jau laukė bibliotekos vedėja Dzintra Punke. Žagariečiai atvežė dovanų − įvairių Europos dienai skirtų lankstinukų, žaidimų, balionų, vėliavėlių. 
   Dėkojame visiems renginių dalyviams ir pagalbininkams: jaunimo klubui ir dainavimo studijai „ETC“, Sigmos Jonušienės vadovaujamiems šokėjams, Joniškio kultūros centro darbuotojams, Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos atviram jaunimo centrui, Zap‘o barui.

Eglė Šukienė
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09