Renginiai

Įvykę renginiai

  2017-06-05



Birželio 1 dieną Plikiškių bibliotekoje organizuota popietė „Ar sunku buvo klumpes nešioti?“, skirta Tautinio kostiumo metams.

   Birželio 1 dieną Plikiškių bibliotekoje organizuota popietė „Ar sunku buvo klumpes nešioti?“, skirta Tautinio kostiumo metams. Į renginį bibliotekininkė pakvietė Plikiškių mokyklos-daugiafunkcio centro mokytoją Danutę Martinaitienę, kuri yra kilusi iš Žemaitijos. Ji prisiminė savo močiutės pasakojimus apie senovinį apavą – klumpes, kurias daugiausia nešiojo žemaičiai.
   Renginio dalyviai sužinojo, kad šis apavas atkeliavo pas mus iš Olandijos, o tik vėliau grafo Oginskio dėka klumpės buvo pradėtos drožti ir Lietuvoje. Buvo prisiminti kūriniai, kuriuose minimos klumpės: pasaka „Eglė žalčių karalienė“, K. Sajos „Klumpės“, M. Valančiaus „Palangos Juzė“ ir kiti. Smagiausia, kad vaikai galėjo ne tik paliesti, bet ir pasimatuoti šį medinį apavą. Kažkas pasvarstė, kad kiltų didelis bildesys, jeigu visi vienu metu vaikščiotų su klumpėmis.
   Antroje popietės dalyje bibliotekininkė supažindino vaikus su Lietuvos etnografinių regionų tautiniais rūbais, jiems būdingomis detalėmis ir spalvomis. Ji pakvietė sukurti kiekvieno regiono tautiniais rūbais papuoštas popierines lėles. Berniukai nusprendė, kad lėlės labiau tinka mergaitėms, todėl ėmėsi marginti vieną iš tautinio kostiumo aprangos detalių – prijuostę. 
   Popietės laikas prabėgo nepastebimai. Įgytos žinios, sukurti darbeliai džiugins širdį ir primins, kad 2017-ieji – Tautinio kostiumo metai.

 

Aušra Kriščiūnienė
Plikiškių filialo vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09