Apie mus

Naujienos

  2017-06-20



Vasario mėnesį, kai Žagarės bibliotekos vedėja Aušra Jonuitytė išgirdo, kad išleista istoriko Arvydo Anušausko knyga „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“ , labai norėjo, kad knygos pristatymas vyktų Žagarėje, mat knygos herojus susijęs su Žagare

   Vasario mėnesį, kai Žagarės bibliotekos vedėja Aušra Jonuitytė išgirdo, kad išleista istoriko Arvydo Anušausko knyga „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“ , labai norėjo, kad knygos pristatymas vyktų Žagarėje, mat knygos herojus susijęs su Žagare (Juozas Albinas Markulis buvo tas, kuris prisidėjo prie žagariečių garbinamos Barboros Žagarietės palaikų dingimo. Vyresnės kartos žagariečiai dar mena, kaip ateidavo pasimelsti prie šventąja laikomos velionės palaikų). Balandžio mėnesį buvusios žagarietės Eugenijos Ibianskienės, šiuo metu gyvenančios Vilniuje, dėka gauti knygos autoriaus, Seimo nario kontaktai. Po ilgų derinimų pavyko sutarti, kad renginys vyktų birželio mėnesį.
   Birželio 16 dieną, pratęsiant Gedulo ir vilties dienai skirtus renginius, į Žagarės dvaro rūmus rinkosi įvairaus amžiaus žagariečiai susitikti su istoriku, politiku, Seimo nariu A. Anušausku. Renginio svečias susirinkusiems papasakojo apie Juozą Albiną Markulį – vieną iš garsiausių išdavikų Lietuvos istorijoje. 1500 lapų dienoraštį Seimo nariui paskolino vienas kolekcininkas, įsigijęs jį iš Markulio giminių. 
   Sovietų agentų užverbuotas dirbti jų naudai, šaltakraujis ir oratorystę įvaldęs J. Markulis padėjo suimti daugybę kovotojų už Lietuvos laisvę. Su jo pagalba buvo sunaikinta didžioji dalis Lietuvos partizanų vadų. Markulis dėstė Vilniaus universitete, tapo medicinos mokslų daktaru, profesoriumi. Anot prof. R. Jankausko, J. Markulis buvo puikus oratorius, bet kaip mokslininkas didelių laimėjimų profesinėje srityje nepasiekė. Jis palaikė ateistines idėjas ir stengėsi menkinti religijos bei bažnyčios autoritetą. Sužinojęs apie Žagarės bažnyčioje saugomą ir vietos žmonių garbinamą Barboros Žagarietės mumiją, J. Markulis išsiruošė jos apžiūrėti ir užregistruoti. Po jo apsilankymo Žagarėje Barboros Žagarietės palaikai dingo ir jų buvimo vieta nėra žinoma iki šiol. A. Anušausko knygoje „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“ yra skyrius ir apie šią istoriją. 
   Renginio metu žagariečiai įdėmiai klausėsi įdomaus pasakojimo apie J. Markulio gyvenimą. Kai kalba pasisuko apie Barborą Žagarietę, atsirado nemažai tokių, kurie turėjo ką pridėti prie pasakojamos istorijos. Keletas dalyvių pasidalijo savo prisiminimais ir papildė knygos siužetą naujomis detalėmis.
   Renginio svečias pasakojo, kad iš kiekvieno susitikimo parsiveža vis naujų pasakojimų apie jo aprašomą asmenį. Vis atsirasdavo J. Markulio studentų, kuriems teko mokytis kalbėjimo meno. 
   A. Anušauskas pademonstravo ir asmeninę J. Markulio lazdą. Iš kur ją gavo, nesakė net savo žmonai. Lazda šiurpoka – išdrožinėta gyvatė, šuns nasrai ir diržo sagtis. Ką tie drožiniai reiškia, niekas nežino.
   Tai buvo aštuonioliktas knygos pristatymas, po kurio autorius savo kūrinį dar galėtų papildyti ne vienu puslapiu. Žagariečiai noriai pirko knygas ir prašė autografo. Po renginio svečias pasivaikščiojo po Žagarės dvaro rūmus, aplankė Barboros Žagarietės kriptą.
Aušra Jonuitytė
Žagarės filialo vedėja


Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09