Renginiai

Įvykę renginiai

  2017-08-08



Penkis trečiadienius iš eilės Gaižaičių bibliotekos bibliotekininkė kvietė lankytojus į edukacinių renginių ciklo „Biblioteka ir mažiems, ir dideliems“ užsiėmimus.

    Penkis trečiadienius iš eilės Gaižaičių bibliotekos bibliotekininkė kvietė lankytojus į edukacinių renginių ciklo „Biblioteka ir mažiems, ir dideliems“ užsiėmimus. Vyko įvairių technikos žanrų kūrybiniai užsiėmimai: papuošalų iš karoliukų ir kvilingo (popieriaus sukučių) technika daromų atvirukų gamyba, dekupažo darbai, šilko tapyba, mandalų spalvinimas.
    Vasara kaimo žmogui – užimtumo ūkio darbais laikotarpis, tačiau visi, norintys atitrūkti nuo kasdienių darbų, randa valandėlę savo malonumui. Šiuolaikinė biblioteka – vieta, kur galima išreikšti savo gebėjimus įvairių užsiėmimų metu. Įgyvendinant užsiėmimus žinių semtąsi iš knygų, internetinių puslapių bei bibliotekininkės ir dalyvių patirties. 
 Papuošalų vėrimas iš karoliukų pakeitė ne vienos užsiėmimo dalyvės skeptišką nuomonę. Matydamos savo darbo rezultatus, jos vis labiau susidomėjo šiuo užsiėmimu. Pasirodo ne taip ir sunku, kaip buvo manyta. Veriant smulkius karoliukus reikia sumanumo, kruopštumo ir geros regos. Įvairių spalvų deriniai vėriniui suteikia naują formą, tad dalyvės negalėjo atsigrožėti sukurtais darbais.
    Nė kiek ne nuobodesnis užsiėmimas – kvilingo būdu daromi atvirukai. Norint sukurti spalvingą kūrinį, reikia meninės išmonės. Daugelis dalyvių šią darbo techniką išbandė pirmą kartą, tačiau nė kiek nenusivylė. Pirmiausia iš spalvotų popieriaus juostelių buvo susukami apskritimai ir pirštais suformuojamos norimos formos: lapeliai, žiedlapiai ir kt. Susuktos formos buvo suklijuotos ant popieriaus. Ši atvirukų darymo technika ugdo kantrybę,  kūrybingumą ir saviraišką
 Dekupažo darbams buvo naudojami mediniai padėklai ir keletas stiklinių daiktų. Visų pirma, medžio padėklai buvo nudažyti pasirinkta tamsesne spalva. Vėliau, džiovintuvu nudžiovinus dažus, užteptas vieno komponento sendinimo lakas. Dar nevisiškai išdžiūvus lakui, užteptas antras, šviesus dažų sluoksnis, kuris suskeldėjo ir pro įtrūkius buvo matyti pirmo dažų sluoksnio spalva. Kol džiūvo dažai, buvo išsiplėšytas arba iškirptas servetėlės ornamentas ir atskirta viršutinė jos dalis. Sunkiausia darbo dalis – ant pasiruošto pagrindo lygiai padengti sušlapintą piešinį. Galiausiai kruopščiai išlygintas piešinys buvo užteptas klijais, o nudžiūvęs – nulakuotas ir išdžiovintas.
  Šilko tapybos gudrybių mokė viešnia iš Kėdainių rajono. Prieš keliolika metų Gaižaičiuose gyvenusi Irena Gailienė dabar gyvena Kėdainių rajone, yra Kėdainių krašto dailės draugijos narė. Nuo pat vaikystės viešnia domėjosi piešimu, o dabar tapo šilko šalikėlius, kaklaraiščius, skaras bei paveikslus, yra surengusi 4 personalines darbų parodas. Beje, piešti ant šilko mokosi ir jos garbaus amžiaus mama bei mažametė anūkė. Užsiėmimo metu buvo eksponuojami  viešnios šilko dekoravimo darbai. Tapymui ant šilko dalyviai rinkosi nesudėtingus piešinius. Dalis jų naudojosi piešinių trafaretais, kiti piešė patys. Pirmiausia ant rėmelio buvo įtempta šilko medžiaga ir kontūriniais dažais apvedžiotas piešinys. Norint, kad dažai neišsilietų, labai svarbu nepalikti neapvedžioto tarpelio. Beje, spalvinamas šilkas turi būti drėgnas. Spalvinant foną buvo naudojama speciali druska, kuria galima išgauti įvairius atspalvius. Paskutinis štrichas – spalvų užfiksavimas, t.y. audinys buvo išlygintas lygintuvu. 
  Edukacinių renginių ciklas užbaigtas spalvinant mandalas. Šis užsiėmimas tarsi meditacija, kai besiliejančios piešinyje spalvos suteikia ramybę, atsipalaidavimą ir džiaugsmą.
  Manau, kad vykę edukaciniai renginiai dalyviams paliko kažką įsimintino. Tad ir ateityje bus planuojamos kūrybiškumą ir saviraišką skatinančios veiklos. Visi edukacinių renginių ciklo „Biblioteka ir mažiems, ir dideliems“ metu padaryti darbai eksponuojami bibliotekoje.

 

Monika Sviderskienė
Gaižaičių filialo vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09