Apie mus

Neįprastų abėcėlių šalyje

  2017-09-01



Rugpjūčio 24 dieną Plikiškių bibliotekoje jaunieji skaitytojai dalyvavo edukaciniame vidudienyje „Neįprastų abėcėlių šalyje“.

   Rugpjūčio 24 dieną Plikiškių bibliotekoje jaunieji skaitytojai dalyvavo edukaciniame vidudienyje „Neįprastų abėcėlių šalyje“.
   Susitikimo pradžioje bibliotekininkė Aušra Kriščiūnienė papasakojo apie raidžių atsiradimą, pirmuosius rašmenis ant uolų, pirmąją M. Mažvydo abėcėlę, kurioje buvo tik 23 gotiško raidyno raidės. Vaikai sužinojo, kad raides ą ir ę pasiskolinome iš lenkų kalbos, o č, š, ž – iš čekų. Netikėta buvo išgirsti, kad pati jauniausia lietuvių kalbos abėcėlės raidė yra ū, kurią įdiegė kalbininkas J. Jablonskis. Pateikta informacija apie Morzės, Brailio ir jūrinę abėcėles paskatino vaikus padirbėti. Jie bandė taškų ir brūkšnių sekomis parašyti žodį „abėcėlė“ bei savo vardą, mokėsi Morzės abėcėlės simboliais perduoti SOS signalą, šifravo jūrinių vėliavėlių reikšmes, stebėjo vaizdo medžiagą apie Brailio raštą. Mažasis skaitytojas Arnas pakvietė dalyvauti žodžių diktante, kuriuos jis skaitė iš knygelės „Mano įgarsinta abėcėlė“. Linksmiausia renginio dalimi tapo raidžių kūrimas gamtoje ir foto sesija. Vaikai bandė pavaizduoti pasirinktas abėcėlės raides ir jiems tai puikiai pavyko. 
    Renginio pabaigoje bibliotekininkė padėkojo vaikams, kurie jau įveikė „Vasaros skaitymo iššūkio“ užduotis, palinkėjo visiems sėkmingos mokslo metų pradžios.

Vyresn. bibliotekininkė Aušra Kriščiūnienė


Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09