Renginiai

Ebru meno magija bibliotekoje

  2017-09-18



Įgyvendinant kultūros edukacijos projektą „Bibliotekos gidas visai šeimai“, kurį finansuoja LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė, rugsėjo 16 d. bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas „Piešimas ant vandens“.

   Įgyvendinant kultūros edukacijos projektą „Bibliotekos gidas visai šeimai“, kurį finansuoja LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė, rugsėjo 16 d. bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas „Piešimas ant vandens“. Daugumai žmonių piešimas pirmiausia asocijuojasi su popieriumi. Tačiau gali būti ir kitaip, kuo galėjo įsitikinti nemažas būrys dalyvių susirinkusių į ši užsiėmimą.
   Užsiėmimą vedusi VŠĮ meno terapijos ir socializacijos instituto V.Y.T.A. meno atlikėja Rita Klevinskienė pasakojo, kad „tai ypatinga meno sritis: nuo Senovės Kinijos laikų egzistuojanti, žynių puoselėta vandens, spalvos ir judesio terapija, išplitusi VI a. Senovės Kinijoje“. 
   Žinoma, visi nekantravo pamatyti kaip viskas vyksta praktiškai, tad viešnia, toliau tęsdama savo pasakojimą, pademonstravo, kaip gi reikia taisyklingai tapyti ant vandens. Šis procesas išlikęs autentiškas, toks pat kaip buvo ir XV amžiuje. Naudojamos tik natūralios, nei aplinkai, nei sveikatai nekenksmingos medžiagos. Inde su specialiu, jūros dumbliais sutirštintu vandeniu, teptuku ištaškomas fonas, o vėliau, specialiomis lazdelėmis iš rožių stiebų, formuojami įvairiausi ornamentai. Renginio dalyviai patys galėjo išbandyti VYTA meną ir įsitikinti, jog ši itin paprasta technika nereikalauja jokių meninių sugebėjimų, tereikia trupučio fantazijos ir vos keleto minučių laiko. Pasitelkę pagrindinius VYTA meno elementus, tokius, kaip burbulų, šukavimo, marmuravimo, eglutės, gėlių, ornamentikos, renginio dalyviai kūrė itin spalvingus piešinius. Kiekvienas piešinys, tikrąją to žodžio prasme, buvo nepakartojamas ir unikalus, nes antrąkart, net ir labai stengiantis pakartoti veiksmus, vaizdas kiekvieną kartą išeina skirtingas. „Iš kitų meno sričių VYTA technika skiriasi ne tik tuo, kad gauto vaizdo neįmanoma atkartoti, bet ir tuo, jog galutinį rezultatą pamatai tik tada, kai perkeli jį ant popieriaus. Vaizdą galima perkelti ne tik ant specialaus popieriaus, bet ir stiklo, molio, medžio, akmens, audinio ir kitų paviršių“ – kalbėjo viešnia.
   Šis menas – ne tik puiki pramoginė, bet ir terapinė bei relaksacinė priemonė. Kad vanduo, judesys, spalvos – trys puikus sielos gydytojai, galėjome įsitikinti ir patys. Tapyba ant vandens nepaliko abejingų, visi norėjo išbandyti šią techniką, išlieti ant vandens savo emocijas, vizualizuoti idėjas. Tiek suaugę, tiek ir vaikai buvo itin įsitraukę, susikoncentravę, atsipalaidavę. Renginys ne tik praplėtė akiratį, suteikė gerų emocijų dozę, bet ir davė išliekamosios vertės – kiekvienas namo grįžo su vienetiniu darbu.

Ieva Lipskienė,Vyriausioji bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09