Renginiai

Joniškio kultūrinis kraštovaizdis

  2017-09-20



Šių metų Europos paveldo dienų centre – archeologinių vietovių, istorinių miestų, senųjų kaimų, dvarų, sakralinių pastatų, parkų ir kitų kultūros paveldo objektų tarpusavio ryšys kultūriniame kraštovaizdyje.

    Šių metų Europos paveldo dienų centre – archeologinių vietovių, istorinių miestų, senųjų kaimų, dvarų, sakralinių pastatų, parkų ir kitų kultūros paveldo objektų tarpusavio ryšys kultūriniame kraštovaizdyje. Išskirtinė vieta tenka ir piliakalniams, juolab, kad 2017-ieji Lietuvoje paskelbti Piliakalnių metais.
     Europos paveldo dienos Lietuvoje vyksta nuo 1994-ųjų metų, kai Lietuva prisijungė prie šios programos. Šia iniciatyva norima atkreipti visuomenės dėmesį į šalia mūsų esantį kultūros paveldą, atskleidžiant jo vertes ir išsaugojimo svarbą. Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos pastatas, kuriame vyko renginys, taip pat yra unikalus ir vertas įrašyti į Nekilnojamojo kultūros paveldo registrą. Tai buvo novatoriškas statinys tarpukario Lietuvoje, pastatytas 1936 metais, architektas V. Peldavičius.
    Pranešimą „Joniškio rajono kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“ skaitė Joniškio rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausioji specialistė (paveldosaugai ir reklamai) Regina Leknickienė. Ji ne tik pristatė Joniškio miesto paveldo būklę, pasikeitimus, bet ir pakvietė diskusijai. Koks turėtų būti mūsų miestas, kad jis būtų mielas, patogus ir čia gyvenantiems ir atvykstantiems svečiams? Į pokalbį aktyviai įsijungė paveldosaugoje dirbusios specialistės: Giedrė Rakštienė, Laura Veikalienė, Vilma Bartašienė. Susirinkusieji turėjo klausimų ir sulaukė paaiškinimų apie miesto tvarkymą, medžių kirtimą.     Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėja Daiva Bičkienė apibendrino nuomones apie renovuotą miesto aikštę, atnaujintas gatves, šaligatvius ir kitas erdves, senus medžius ir naujus želdinius. 
    Diskusijoje dalyvavęs Joniškio rajono savivaldybės tarybos narys Dainius Vyšniauskas siūlė pasiskolinti iš kaimynų lenkų (Konino miesto) šūkį, kuris perfrazavus turėtų skambėti kiekvieno joniškiečio lūpose: „Aš myliu Joniškį!“.

Vijoleta Kuprevičienė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09