Apie mus

Kūrybiškai apie vaikų kūrybiškumą su Kristina Savickyte-Damanskiene

  2017-10-05



Įgyvendinant projektą „Bibliotekos gidas visai šeimai“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija ir Joniškio rajono savivaldybė, rugsėjo 30 d. bibliotekoje svečiavosi aktorė, studijos tėvams „Šilkaus pupa“ įkūrėja Kristina Savickytė-Damanskienė.

  Įgyvendinant projektą „Bibliotekos gidas visai šeimai“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija ir Joniškio rajono savivaldybė, rugsėjo 30 d. bibliotekoje svečiavosi aktorė, studijos tėvams „Šilkaus pupa“ įkūrėja Kristina Savickytė-Damanskienė. Aktorė vedė paskaitą-diskusiją tema „Kaip ugdyti vaikų kūrybiškumą namuose?“.
   K. Savickytė paskaitą pradėjo pristatydama užsienio mokslininko atliktą įdomų eksperimentą, kaip bėgant metams mažėja vaikų ir jau suaugusių žmonių kūrybiškumas. Eksperimento metu nustatyta, kad 1–3 metų vaikų kūrybiškumas siekia 98 proc., tuo tarpu 30–35 m. žmonių – tik 2 proc. Todėl labai svarbu neslopinti vaiko kūrybiškumo, nekritikuoti, nesišaipyti iš vaiko eksperimentų. Tėvai turėtų vaikui suteikti progą lavinti vaizduotę ir kūrybiškumą, tai geriausia padaryti pagal vaiko amžių namuose įrengiant „kūrybiškumo kampelį“, kuriuo gali būti stalas, ant kurio matomoje vietoje sudėti tušti popieriaus lapai, pieštukai, kaladėlės, plastilinas. Svarbiausia, kad šie daiktai būtų bet kada jam pasiekiami, tad neturėdamas kuo užsiimti, vaikas naudosis jam po ranka esančiomis priemonėmis.
  Aktorė teigė, kad tėvelių „nesivaldymas“ – vienas iš kūrybiškumo slopinimo veiksnių. Norėdami savo vaikams gero, jie tik pablogina situaciją: sukritikuoja vaiką, įvardija klaidas, bet nepagiria už gerus darbus, jų nepastebi ir pan. Vaikams tėvai yra didelis autoritetas, tad kartais tėveliai nepagalvodami apie pasekmes atima iš vaiko malonumą daryti tai, kas jam patinka.
K. Savickytė-Damanskienė savo paskaitą baigė įžvalgia A. Einšteino citata: „Yra tik du būdai, kaip gyventi. Vienas – galvoti, kad stebuklų nebūna. Kitas – galvoti, jog viskas yra stebuklas. Jeigu gyvensi manydamas, kad viskas šiame pasaulyje yra stebuklas, galėsi mėgautis ir džiaugtis net pačiomis mažiausiomis gėrio ir grožio apraiškomis.“

Ieva Lipskienė
Vyriausioji bibliotekininkė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09