Apie mus

Kraštietės Sofijos Jonaitytės jubiliejinis vakaras

  2017-11-23



Lapkričio 17 d. Joniškio Raudonojoje sinagogoje vyko jaukus ir melodingas kraštietės, operos solistės Sofijos Jonaitytės jubiliejinis vakaras-koncertas.

   Lapkričio 17 d. Joniškio Raudonojoje sinagogoje vyko jaukus ir melodingas kraštietės, operos solistės Sofijos Jonaitytės jubiliejinis vakaras-koncertas. 
   Sofija Jonaitytė (g. 1947 m.) – Lietuvos operos solistė, sopranas. Dainininkės kelias prasidėjo 1968 m. baigus Kauno muzikinio teatro studiją, kur dainavimo pradmenis gavo iš solisto S. Rubinovo. Priimta į teatrą soliste-stažuotoja sukūrė pirmuosius vaidmenis: grafienę Ceprano G. Verdi operoje „Rigoletto“, Mirandą B. Gorbulskio miuzikle „Don Žuanas arba meilė geometrijai“. Po keletą kartų S. Jonaitytė koncertavo ir buvo šiltai priimta Amerikoje, Suomijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Danijoje, Vokietijoje, teatro gastrolių metu Olandijoje ir Italijoje atliko Elisabeth („Don Carlos“).
   Rygos operos teatre dainavo Abigailę. Už du vaidmenis (G. Verdi „Aida“, G. Puccini „Tosca“) 1998 m. pelnė „Kristoforą“, 2001 m. – Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordiną. Baigusi solistės karjerą S. Jonaitytė iš teatro nepasitraukė. Dabar ji yra teatro edukacinių projektų koordinatorė.
   Pirmoje jubiliejinio vakaro dalyje operos solistę sveikino ir muzikinius kūrinius dovanojo Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos atlikėjai. Vėliau buvo žiūrimos ištraukos iš įvairių jubiliatės atliktų operos vaidmenų. Vakaro metu S. Jonaitytė dalijosi prisiminimais apie praleistą vaikystę kaime pas senelius, kuriame visi mėgo dainuoti, kur ji pirmą kartą per radiją išgirdo ir susižavėjo operos solistų balsais. Taip pat prisiminė mokyklos laikus, studijų metus, dalijosi įspūdžiais iš atliktų operos vaidmenų. S. Jonaitytė Valstybinėje konservatorijoje mokėsi garsaus mūsų kraštiečio Vaclovo Daunoro klasėje. Vakaro dalyviams solistė dovanojo keletą įspūdingų operos arijų.
   S. Jonaitytė yra Šv. Kazimiero ordino dama, kurio devizas yra „Gyventi darant gera“. Lankydamasi gimtinėje nepakartojamu savo balsu ir giesmėmis džiugina tikinčiuosius Joniškio bažnyčioje. Gražaus jubiliejaus proga S. Jonaitytę sveikino Joniškio dekanas Eduardas Semaška, Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokykla, Joniškio istorijos ir kultūros muziejus, buvusios klasiokės, kiti jubiliatės bičiuliai. Vicemerė Vaida Aleknavičienė, solistei padovanojo menininko Irmanto Kazlausko darbą „Burlaivis“, kuriuo simboliškai palinkėjo palankaus vėjo toliau ramiai plaukti ir džiuginti visus savo darbais, o Jono Avyžius bibliotekos, kurios globėja yra S. Jonaitytė, direktorė Jovita Šimkevičiūtė linkėjo neišsenkančios energijos, sveikatos, kūrybinių idėjų ir visokeriopos sėkmės.

 

Gita Vilčiauskienė,
Dokumentų komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vyresn. bibliotekininkė

 

Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09