Apie mus

Naujienos

  2017-11-24



Šiaurės šalių bibliotekų savaitė tradiciškai pradedama garsiniais skaitymais, kasmet suburiančiais daugiau kaip 150 tūkstančių žmonių.

   Šiaurės šalių bibliotekų savaitė tradiciškai pradedama garsiniais skaitymais, kasmet suburiančiais daugiau kaip 150 tūkstančių žmonių. Kasmet daugiau kaip 2000 mokyklų ir bibliotekų sutartą dieną tą pačią valandą vyksta Šiaurės šalių knygų skaitymai. Kai mus gaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir skaitome. Tokia yra du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja.
   2017 m. Šiaurės šalių bibliotekų savaitės (lapkričio 13–17 d.) tema – „Šiaurės salos“. Šiemet Suomija mini 100-ąsias nepriklausomybės metines ir šia proga išskirtinis dėmesys buvo skirtas suomių literatūrai. Šiaurės šalyse yra nesuskaičiuojama gausybė salų, todėl nenuostabu, kad salos yra populiarus motyvas Šiaurės šalių literatūroje. Šios savaitės metu Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose buvo rengiami įvairūs renginiai, kurių metu pasirinkta literatūra buvo siekiama pažinti Šiaurės salas.
Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius kartu su kitomis šiaurės šalimis šventė Šviesos ir žodžio šventę, kurioje dalyvavo lopšelio-darželio „Vyturėlis“ priešmokyklinių grupių auklėtiniai. Taip pat M. Slančiausko progimnazijos trečiokams surengė interaktyvų žaidimą „Pasakų kovos“. Skaistgirio bibliotekoje vyko skaitymai balsu vaikams. Buvo pristatytas estų dailininkės Reginos Luk-Tompere plakatas ir skaitoma suomių rašytojo Mauri Kunno knygos „Lobių sala“ ištrauka. Pasibaigus pokalbiui apie vaizduotę, vaikai atliko keletą bibliotekininkės paruoštų užduočių: norint išgauti patrankų sprogdinamų sviedinių garsą, vienu metu adatėle susprogdinta 16 balionų, iš dirbtinio veltinio gamintas pirato akies lopas. Kepalių bibliotekojetaip pat buvo skaitoma ištrauka iš Mauri Kunno knygos „Lobių sala“. Bibliotekininkė pristatė veikiančią literatūrinę parodą „Amžinoji vaikiška klasika“, skirtą Astridos Lindgren 110-osioms gimimo metinėms. Vėliau vyko viktorina „Astrida Lindgren ir jos herojai“, buvo piešiamas Pepės Ilgakojinės portretas. Bariūnų bibliotekoje vyko edukacinis rytmetys „Keliaujame po Šiaurės šalių salas“, kuriame dalyvavo Bariūnų vaikų darželio vaikai. Rytmečio metu buvo žiūrima vaizdinė medžiaga apie Šiaurės šalių salas ir jų nepakartojamą gamtovaizdį. Plikiškių bibliotekoje viešėjo didelis būrys pradinių klasių mokinių, kurie, kaip ir kiekvienais metais, susirinko į Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginį „Kelionė piratų laivu“. Vaikai, patogiai įsikūrę tariamoje saloje (ant kilimo), klausėsi bibliotekininkės pasakojimo apie jūrų piratus, jų simbolius, sužinojo, kas yra škuna, piastras ir kodėl piratai dengdavo vieną akį raiščiu. Su vyresniųjų klasių moksleivėmis skaityta ir aptarta Maria Turtschaninoff romano „Maresė“ ištrauka. Visi skaitytojai gavo po knygų skirtuką su Šiaurės šalių bibliotekų savaitės plakatu. Linkaičių filialo skaitytojai rinkosi pasiklausyti žvakių šviesoje skaitomos Suomijos švedų rašytojos Ullos-Lenos Lundberg romano „Ledas“ ištraukos. Kaimo seniūnaitis Juozas Žebrauskas, Bendraminčių klubo narės Elena ir Bena prisiminė, kaip nuo pat vaikystės dirbo nelengvus šienapjūtės darbus, arklinėmis grėbiamosiomis grėbdavo kolūkio šieną. Bibliotekininkė priminė, kurių Šiaurės šalių rašytojų knygų yra filialo fonde, minėjo populiariausias tarp linkaitiečių skaitytojų autores – H. Wassmo, K. Mazetti, taip pat detektyvinės literatūros kūrėjus K. Alvtegen, H. Mankell, J. Nesbo, M. Jungsted.


Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09