Apie mus

Naujienos

  2017-12-13



Gruodžio 12 d. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko Žiemgalos-Aukštaičių kultūros draugijos organizuotas susitikimas su Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi, Berlyno archyvuose atradusiu Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą, Liudu Mažyliu.

    Gruodžio 12 d. Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko Žiemgalos-Aukštaičių kultūros draugijos organizuotas susitikimas su Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi, Berlyno archyvuose  atradusiu Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą, Liudu Mažyliu.
     Susitikimo metu profesorius pasakojo apie Lietuvos Nepriklausomybės Akto sukūrimo priešistorę ir paieškas įvairiuose Lietuvos bei užsienio archyvuose. Pasak prof. L. Mažylio, jis pirmiausia ieškojo svarbių dokumentų, kurie įprasmintų Lietuvos šimtmetį. Netikėtai, 2017 m. kovo 29 dieną, Vokietijos diplomatiniame archyve profesorius rado du originalus – lietuviškai ir vokiškai rašytus dokumentus su parašais. Profesoriaus nuomone, šiuos abu dokumentus pasirašė buvęs Lietuvos Tarybos generalinis sekretorius Jurgis Šaulys. Paklaustas apie Vasario 16-osios Akto saugojimo galimybes Lietuvoje, profesorius teigė, kad Lietuvos politikai ir diplomatai turi įdėti daug darbo, kad šis svarbus dokumentas kuo liktų mūsų valstybėje. 
     Susitikime lankėsi ir profesoriaus veikla domėjosi moksleiviai, mokytojai, miesto gyventojai. Bibliotekos direktorė J. Šimkevičiūtė džiaugėsi ir dėkojo L. Mažyliui už istorinę, patriotinę pamoką, kad artėjant atkurtos Lietuvos šimtmečiui buvo galima šią pamoką išgirsti iš paties Akto atradėjo lūpų.
Dokumentų komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Gita Vilčiauskienė


Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09