Renginiai

2018

  2018-03-02



Kovo 1 d. Linkaičių filiale surengta popietė „Lietuva prasideda nuo slenksčio“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

   Kovo 1 d. Linkaičių filiale surengta popietė „Lietuva prasideda nuo slenksčio“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Popietės metu kalbėta apie tai, kas žmogui svarbiausia, – namus, gimtinę, jos grožį. Bibliotekininkė priminė senovės baltų papročius ir tikėjimus, susijusius su namais, jų statymu. Ne kiekvienas medis ir ne bet kuri vieta tinka namui ręsti. Aptarta židinio, krikštasuolės, langų, slenksčio simbolinė reikšmė, sužinota, kaip apsaugoti savo būstą nuo „blogos akies“, ką daryti, kad „velnias kerčioj nesėdėtų“. 
  Žiūrėdami ir aptardami įvairias fotografijas, popietės dalyviai mintimis leidosi į kelionę po Lietuvą. Gimnazisto Pauliaus Katiliavo, Jurgitos Katiliavienės ir bibliotekininkės nuotraukose užfiksuoti Linkaičių ir aplinkinių kaimų istorijos ir archeologijos paminklai, lankytinos mūsų rajono vietos. Popietės dalyviai palygino, kaip atrodė Mūšos Tyrelis prieš 10 metų ir dabar, daugiau sužinojo apie šios pelkės ir daugybės riedulių išsaugojimo iniciatorių Juodeikių kaimo gyventoją Aleksandrą Žalį. J. Katiliavienė  pasidalijo įspūdžiais, kaip  Mūšos Tyrelio draustinyje klausėsi vilkų kaukimo. Pauliaus  nuotraukose užfiksuoti kelionių ne tik po Joniškio rajoną, bet ir po įvairias Lietuvos vietoves vaizdai. Vaikinas  pasakojo apie įsimintinas išvykų akimirkas ir  susidomėjęs tyrinėjo archeologo Vykinto Vaitkevičiaus sudarytą senųjų Joniškio rajono šventviečių žemėlapį. 
   Kaimo seniūnaitis Juozas Žebrauskas pasidalijo prisiminimais, kaip atrodė Linkaičių kaimas prieš 50 metų. Popietė užbaigta rašytojo Henriko Algio Čigriejaus žodžiais: „Ūžia didelis pasaulis, bet yra dar ir savi namai, jauki tų namų šiluma ir bendravimas. Būkime pasaulio žmonės, bet būkime ir žmonės iš savo namų“.


Aleksandra Stulginskienė
Linkaičių filialo vyresn. bibliotekininkė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09