Renginiai

2018

  2018-03-20



Kovo 15 d. Žagarės bibliotekoje vyko pamoka, skirta Knygnešio dienai paminėti. Pamokoje dalyvavusiems Žagarės gimnazijos septintokams ir vienuoliktokams bibliotekininkė Vitalija Kurauskienė trumpai priminė žymiausius knygnešius, įdomiausius to meto Lietuvos istorijos faktus, susijusius su lietuviškos spaudos draudimu.

   Kovo 15 d. Žagarės bibliotekoje vyko pamoka, skirta Knygnešio dienai paminėti. Pamokoje dalyvavusiems Žagarės gimnazijos septintokams ir vienuoliktokams bibliotekininkė  Vitalija Kurauskienė trumpai priminė žymiausius knygnešius, įdomiausius to meto Lietuvos istorijos faktus, susijusius su lietuviškos spaudos draudimu.
   Istoriniam pasakojimui puikiu fonu tapo režisieriaus Jono Trukano trumpametražio vaidybinio filmo „Knygnešys“ peržiūra. Jame pasakojama istorija vyksta 1869 m. Lietuvoje. Prabėgus keleriems metams po nesėkmingo sukilimo, lietuviškas raštas uždraustas, tačiau represijos susilaukia netikėto atsako – visoje Lietuvoje išplinta slaptos lietuviškos mokyklos, o lyg iš niekur atsiradę knygnešiai pradeda platinti lietuviškas knygas. Spalvingas XIX a. Lietuvos kaimo gyvenimas, humoras, nuotykiai, pavojai ir sunkūs pasirinkimai, tai – tik menka dalelė to, su kuo susiduria plevėsa Jurgis susipažinęs su knygnešiu Mažvydu. 
   Filmas sukurtas galvojant apie jo patrauklumą mokyklinei auditorijai, kadangi būtent mokykloje formuojasi istorijos pagrindai, o ją norėta parodyti kaip įvairialypį organizmą jos neidealizuojant. 
   Po filmo moksleiviai su mokytojomis Alma Kančelskiene ir Alanta Maižiute aptarė tuometinę kaimo buitį, žmonių santykius, prisiminė Lietuvos istoriją ir žmones, išsaugojusius lietuvišką žodį.

Vitalija Kurauskienė
Žagarės filialo vyresnioji bibliotekininkė

Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09