Renginiai

Žemaičių kalba ar tarmė?

  2018-04-16



Balandžio 14 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vyko Šiaulių universiteto docento dr. Juozo Pabrėžos mokslo monografijos „Žemaičių kalba ir rašyba“ (2017 m.) pristatymas.

    Balandžio 14 d. Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje vyko Šiaulių universiteto docento  dr. Juozo Pabrėžos mokslo monografijos „Žemaičių kalba ir rašyba“ (2017 m.) pristatymas.
   Renginio pradžioje susirinkusius žemaitiška daina sveikino Joniškio kultūros centro romansų grupė „Ašalia“. Žemaitiškai pristatydamas monografiją doc. dr. J. Pabrėža teigė, kad ši knyga yra jo svarbiausių mokslinių ir praktinių tyrinėjimų santrauka. Parašyti šį mokslinį veikalą autorių paskatino jo mokytojas, profesorius, akademikas Aleksas Girdenis ir 2013 m. LR Seimo paskelbti Tarmių metai.
    Vėliau, pristatydamas knygos skyrius ir pateikdamas žemaičių tarmės pavyzdžių, kalbininkas stengėsi įrodyti, kad žemaičių tarmę galima vadinti kalba. Profesorius teigė, kad žemaičių tarmė nuo bendrinės kalbos ir nuo kitų lietuvių kalbos tarmių skiriasi daugiau nei estų ir suomių kalbos. Be to, žemaičių tarmė turi visus svarbiausius kiekvienos kalbos lygmenis: fonetiką, morfologiją, sintaksę ir leksiką. Kalbininko teigimu, žemaičių tarmė yra išsaugojusi ir nemažai archajiškų garsų bei formų. Taip pat profesorius pristatė ir trumpą žemaitiško rašto istoriją nuo M. Mažvydo iki šių dienų.
    Dėkojame romansų grupei „Ašalia“, renginio dalyviams ir Kunigaikščio Vykinto žemaičių kultūros draugijos Joniškio skyriui.

Gita Vilčiauskienė
Dokumentų komplektavimo ir tvarkymo skyriaus vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09