Renginiai

Pristatyta knyga apie J. Karinauskytę-Kauneckienę

  2018-04-19



Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje pristatyta knyga „Paukštė išskrido ... pavasarėjant“.

    Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje pristatyta knyga „Paukštė išskrido ... pavasarėjant“. Apie nepaprasto likimo, tačiau paprastą Moterį, iškilią Mokytoją, Šiaulių regiono leidyklos „Saulės delta“ įkūrėją ir vadovę, kultūros mecenatę, Karalienės Mortos premijos talentingiausiems, kūrybiškiausiems ir darbščiausiems Lietuvos vaikams įkūrėją Jadvygą Karinauskytę-Kauneckienę. Renginio metu nuskambėjusi frazė, kad reikia gyventi taip, lyg eidamas pėdomis glostytum žemę, tarytum atkartojo šios daug nuveikusios ir šviesą bei gėrį skleidusios moters gyvenimą.
    Ištraukas iš knygos, eilėraščius skaitė šio susitikimo iniciatoriai joniškiečiai Dzintra Elga Irbytė ir Jonas Ivanauskas. Apie mylimiausią mokytoją šiltais atsiminimais dalijosi žurnalistė, visuomenės veikėja Irena Vasinauskaitė. Vienas iš knygos sudarytojų, J. Karinauskytės-Kauneckienės gyvenimo draugas, bendražygis, bendramintis, Lietuvos kultūros fondo valdybos pirmininkas Hubertas Smilgys džiaugėsi, kad „Saulės deltos“ leidykla išleido nemažai joniškiečių kūrybos knygų. Susitikimo metu vis buvo grįžtama prie Saulės mūšio, kaip vieno iš svarbiausių Lietuvos istorijos faktų, įamžinimo klausimo.
    Knyga apie J. Karinauskytę-Kauneckienę – tai paminklas besąlygiškai meilei, gerumui, sielų bendrystei, kuri niekada nesibaigia. H. Smilgio atsiminimai, skaitomos ištraukos iš mylimosios dienoraščių, eilėraščiai buvo palydimi atlikėjų Jolitos Danasienės ir Robertos Stanaitytės jautriu muzikavimu. 
    Joniškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Vaida Aleknavičienė kalbėjo, kad ją labai sujaudino tokia pagarba mokytojui, jo profesijai. Jos manymu, šią knygą, koks turėtų būti mokytojas, kad jį vadintų mylimiausiu, turėtų perskaityti visi, besirenkantys pedagogo profesiją. 
    Už gražų susitikimą ir knygą dėkojo Viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, mokytoja Stefanija Guščinienė, literatė Vida Peleniuvienė, kunigas dekanas Eduardas Semaška. Malonų bendravimą su leidyklos vadove J. Karinauskyte-Kauneckiene leidžiant pirmąją knygą prisiminė Joniškio kultūros centro direktorės pavaduotoja Ilona Osipova. 
    „Meilė niekada neišnyksta“, – galbūt toks pagrindinis šios knygos leitmotyvas. Jį tik patvirtino ilga laukiančiųjų autografo eilė.

Dalia Norvaišienė



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09