Renginiai

Europos dienos centre – paveldas ir kultūra

  2018-05-15



ono Avyžiaus viešoji biblioteka įgyvendino projekto „Dėmesio centre – paveldas ir kultūra“ veiklas, kurioms lėšas skyrė Europos komisijos atstovybė Lietuvoje ir Joniškio rajono savivaldybė.

   Jono Avyžiaus viešoji biblioteka įgyvendino projekto „Dėmesio centre – paveldas ir kultūra“ veiklas, kurioms lėšas skyrė Europos komisijos atstovybė Lietuvoje ir Joniškio rajono savivaldybė. Projekto tikslas – paskatinti žmones domėtis Europos kultūros paveldu, stiprinti Europos bendrystės jausmą. Europos diena Viešojoje bibliotekoje ir visame Joniškio mieste bei rajone tradiciškai minima jau 7-tus metus.
   Joniškio M. Slančiausko progimnazijos 3a klasės moksleiviai buvo pakviesti į susitikimą su dramaturge, poete, aktore Daiva Čepauskaite už tai, kad sukūrė plakatą „Joniškis po 100 metų“. Susitikimas vyko Vaikų literatūros skyriuje. Poetė skaitė vaikams eilėraščius iš savo naujausios knygos „Baisiai gražūs eilėraščiai“. Ši knyga buvo išrinkta viena meniškiausių 2017 metų knygų, o taip pat buvo apdovanota A. Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą.
   Joniškio Krepšinio muziejuje Aukso salėje vyko Skaistgirio gimnazijos antrokų ir Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos trečiokų, dalyvavusių kuriant sveikinimus Europai, apdovanojimas. Pirmieji atvyko Skaistgirio gimnazijos antrokai, sukūrę nuostabų darbą apie švarią ir saugią Europą. Krepšinio muziejaus direktorius Leonas Karaliūnas papasakojo mokiniams apie mūsų krepšininkų pasiekimus Europoje. Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos trečiokai atkeliavo į muziejų su savo darbeliu „Burlaiviu po Europą“. Mokiniai, pasitelkę savo geografijos žinias, sukūrė informatyvų darbelį apie Europos šalis.
   Bibliotekos skaitykloje vyko susitikimas su vienu įtakingiausiu ir labiausiai patyrusiu Lietuvos diplomatu, Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktoriumi Vygaudu Ušacku. Diplomatas nusakė Lietuvos padėtį dabartiniame pasaulyje. Europos sąjunga – tai taikos projektas, kuris suburtas tam, kad Europoje nebūtų karo.
„Santaros“ senelių globos namuose vyko Europos šalių kompozitorių sukurtų melodijų koncertas. Joniškio A. Raudonikio meno mokyklos akordeonistai Nojus Rimkus, Rugilė Martinaitytė, Edmundas Pakatilius, vadovaujami savo mokytojų Vilmos Skrodenienės ir Danutės Poliakienės, atliko įvairių šalių kūrinius.
   Euro protų turnyras „Žinių kodas – paveldas“ tradiciškai vyko Zap‘o bare. Turnyrą bibliotekai padėjo surengti VŠĮ „Minčių takas“ darbuotoja Inga Lukšaitė-Samaitienė. Be konkurencijos laimėjo Kepalių kaimo komanda „Viskas normaliai“, antra vieta atiteko senjorų komandai „Liktarnos“, trečia taip pat senjorams „SuCiongais“, ketvirti liko jaunimo komanda „LMS“.
   Gegužės 9-ąją  joniškiečiai galėjo laikyti Europos egzaminą internetu. Tie, kurie nepamiršo nurodyti atstovavimo bibliotekai, buvo apdovanoti diplomais ir siurprizais. Popiet vyko edukacinis dviračių žygis į Gasčiūnų kaimo bendruomenės tradicinių amatų centrą. Amatų centre laukė lietuviško kulinarinio paveldo – bandelių kepimo edukacija ir degustacija, ekskursija po muziejų. 
   Europos dienos minėjimo renginius užbaigė Europos šalių tautinių lėlių parodos pristatymas ir Aušros Petrauskienės edukacija. Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos antrokai su mokytoja V. Kupiniene dalyvavo parodos pristatyme ir gamino knygų skirtukus su tautinėmis lėlytėmis.
   Europos dienos renginiai vyko ne tik Joniškyje, bet ir Žagarėje, Kriukuose, Bariūnuose.

Eglė Šukienė,
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja



Paskutinio redagavimo data: 2019-07-09