Duomenų bazės

Duomenų bazės

WOHLLEBEN, Peter

Ar tikrai jie jaučia kitaip? Kai jūsų šuo ar katė jus žadina patekėjus saulei, vargu ar galvojate, jog gyvūnai yra tokie pat empatiški kaip žmonės. Dažnai žmonės mano esą vienintelės protaujančios būtybės Žemėje ir suteikia sau išskirtinį statusą. Vokiečių gamtininkas Peter Wohlleben knygoje „Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį. Nuostabą keliančios įžvalgos“ ryžtasi persvarstyti šią nuostatą – galbūt gyvūnai taip pat jaučia meilę, sielvartą ir užuojautą? Knyga kelia moralines dilemas ir kviečia persvarstyti žmogaus ir gyvūnų santykį.

Mąstyme mes tikrai lenkiame visas rūšis. Tačiau emocijos yra gyvybiškai būtinos visoms gyvūnų rūšims. Jei mes - gyvūnai ir žmonės - vienodai jaučiame alkį, troškulį ir skausmą, galbūt gyvūnai taip pat jaučia ir tokias emocijas kaip džiaugsmas, liūdesys ar atjauta?

Remdamasis naujausiais moksliniais atradimais ir savo asmeniniais pastebėjimais, vokiečių gamtininkas ieško gyvūnų ir žmonių analogijų ir kuria nepamirštamą pasakojimą. Pagrindiniai jo herojai – prieraišumą demonstruojančios kiaulės, neištikimos šarkos ir slaptų kėslų turintys gaidžiai. Visos Peter Wohlleben pasakojamos vaizdingos istorijos – jo ilgametės patirties stebint gyvūnus atspindys. Nuo girių tankmės iki bičių avilio – skaitytojui atsiveria visiškai nauja mus supančio gyvojo pasaulio perspektyva.

Knygos „Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį“ tikslas nėra įrodyti, kad žmonės ir gyvūnai yra absoliučiai lygūs. Jie nuo mūsų skiriasi savo elgesiu, tačiau tuo pat metu yra daug panašesni į mus, nei atrodo. Vis daugiau mokslininkų įrodo, jog gyvūnų vidiniame pasaulyje netrūksta emocijų ir išgyvenimų. Tai leidžia Peter Wohlleben kurti nepaprastus šios knygos personažus – savo vaikus auklėjančias antis, netinkamų poelgių besigailinčias žiurkes, vardais į bičiulius besikreipiančius varnus. Tai tarsi vaikystės pasaka, pagrįsta moksliniais įrodymais – apie šį, o ne išgalvotą, pasaulį.

„Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį“ – antroji ciklo, skirto gamtos paslaptims, knyga.
Paskutinio redagavimo data: 2018-12-03