Galerija

Virtualios parodos



Joniškio rajono garbės pilietė, mokytoja, kraštotyrininkė Romualda Vaitkienė (1930 07 09)
Žurnalistas, fotografas, kraštotyrininkas Vytautas Vaitkus (1930 01 12 - 2015 04 12)

     Pedagogė, buvusi ilgametė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Romualda Vaitkienė ir žurnalistas, fotografas Vytautas Vaitkus (1930-2015) gerai žinomi ne tik Žagarėje, Joniškio rajone, bet ir visoje Lietuvoje. Jie savo krašto šviesuoliai, kultūros ir istorinės atminties puoselėtojai, kraštotyrininkai, kurių archyvuose sukaupti Žagarės krašto istorijos lobiai.
     Apie Romualdos ir Vytauto darbštumą byloja išleistos penkios knygos. 1998 m. pasirodė Žagarės 800 metų jubiliejui skirta solidi monografija „Žagarė“, po dešimtmečio „Kelionė per laiką: istorinė dokumentinė apžvalga: skiriama Žagarės 810 metų jubiliejui“, dokumentų ir atsiminimų apžvalga „Amatų metai. Žagarė“, 2012 metais, 2015 metais pasirodė Romualdos knyga apie Žagarės Raktuvės gatvę ir joje gyvenusius žmones „Elegija senai mano gatvei“, 2016 metais jau po Vytauto mirties buvo išleista jo istorinė kraštotyrinė knyga „Medžioklė Žagarės apylinkėse“.
     Ilgus metus šeima rūpinosi Vytauto Vaitkaus dėdės rašytojo Mariaus Katiliškio (Albino Vaitkaus) atminimo puoselėjimu. Jų iniciatyva netoli Žagarės esančiame Katiliškių kaime, buvusioje tėviškėje, pastatytas rašytojui skirtas stogastulpis. Vytautas Vaitkus niekada neatsisakydavo dalyvauti renginiuose, susitikimuose su jaunimu, papasakoti apie savo garbų ir žinomą dėdę. Dar vienas jo „arkliukas“ buvo ekskursijos po Žagarę. Galėjo valandų valandas pasakoti apie kiekvieną gatvę, namą, žmogų, įvykį.
     Didelė dalis R. ir V. Vaitkų surinktos medžiagos sugulė į knygas, bet dar daug archyvinės medžiagos neišleista, pavyzdžiui, parengta apybraiža „Senoji Žagarės vaistinė“ ir kt.
     Mokytoja Romualda yra kilusi iš bajorų Kenstavičių giminės, turi sukaupusi savo garbingos giminės istoriografiją, sudariusi genealoginį medį, gali papasakoti daug įdomių istorijų apie savo garbingus protėvius.
     Romualda ir Vytautas Vaitkai drauge nugyveno beveik 60 metų. Užaugino dvi dukras Grytę ir Astą. Dar mokyklos suole užsimezgusi meilė juos suvedė ne tik į šeimą, jie buvo bendraminčiai, bendradarbiai, darbštuoliai, vedini idėjos savo gražiausiam pasaulyje − gimtajam miestui Žagarei − sukūrti rašytini paminklą.
    Rajono gyventojai daugelį metų Vaitkus buvo įpratę matyti drauge: aukštas, sodriu balsu dudenantis Vytautas ir inteligentiška, elegantiška Romualda. Tokie jie užfiksuoti ir nuotraukose: vyras laiko apkabinęs savo moterį. „Kaip man dabar trūksta tos jo rankų šilumos“, − sako Romualda.

R. V. VAITKAI - AKTYVŪS ATGIMIMO DALYVIAI

APDOVANOJIMAI

ROMUALDA VAITKIENĖ

ROMUALDOS KŪRYBINIAI BANDYMAI

VYTAUTAS VAITKUS

Parengė Vijoleta Kuprevičienė



Paskutinio redagavimo data: 2020-07-04