Renginiai

2020

  2020-09-18



Literatūrinį ir sveikatingumo žygį dviračiais, skirtą Europos judumo savaitei ir rašytojos Jolitos Skablauskaitės 70-mečiui paminėti, organizavo Joniškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos centras ir Jono Avyžiaus viešoji biblioteka.

     Nors pastarąsias rugsėjo dienas karaliavo vasara, tačiau būtent rugsėjo 17 dieną, kada dviračių entuziastai išsiruošė į Kuisius, rašytojos Jolitos Skablauskaitės sodybą, pūtė žvarbus vėjas, lijo ir jau atrodė, kad kelionė neįvyks. Tačiau tikrą keliautoją dviračiu blogi orai negąsdina. Svarbiausia − gera apranga ir smagi nuotaika, o jos dalyviams netrūko. Teko tik sutrumpinti numatytą maršrutą ir vykti tiesiai į Kuisių kaimą.
     Buvusioje Jolitos Skablauskaitės gimtojoje sodyboje, kurioje ji vasarodavo 1999–2015 metais, bibliotekos darbuotojos pakvietė prisiminti rašytoją, pažiūrėti jos nuotraukų ekspoziciją. Jolitos gyvenime taip pat labai svarbi susisiekimo priemonė buvo dviratis. Ji iš Kuisių atmindavo į Joniškį, kai buvo sveikesnė mėgdavo pasivažinėti po apylinkes.
    Dalyvius sušildė pagal senovišką receptą išvirta košė ir žolelių arbata su medumi. O pasistiprinus atėjo metas ir eilėms. Literatės pasiūlė paskaityti eilėraščių iš naujausios, šiemet išleistos, rašytojos knygos „Lapai iš dienoraščio“. Kad šioje sodyboje gimė ir gyveno žymi lietuvių rašytoja Jolita Skablauskaitė, visiems primins „Žiemgalos“ draugijos Joniškio skyriaus rūpesčiu ant namo pakabinta memorialinė lenta.

Vijoleta Kuprevičienė

Loretos Ripskytės nuotraukos



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-09