Apie mus

Naujienos

  2020-11-10



Joniškio rajono laikraštis „Sidabrė“ yra labai mėgiamas ir skaitomas Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos skaityklos lankytojų, kurie nekantriai laukia naujų numerių, seka krašto naujienas, aktualijas.

     Dar atidžiau „Sidabrė“ yra peržvelgiama VB Informacijos ir kraštotyros skyriuje, kur sukurti laikraščio straipsnių bibliografiniai aprašai išsaugomi Viešosios bibliotekos elektroniniame kataloge. Gruodį 75-metį minėsiančio rajono laikraščio gyvavimas paženklintas pavadinimo keitimu − nuo 1990 metų „Tarybinis balsas“ pervadintas „Sidabre“. Naujosios technologijos paženklino ir Viešosios bibliotekos katalogų ir kartotekų organizavimą. Nuo 2003 metų kraštotyros įrašai kuriami ne ranka, o kompiuterizuotai. Sunku pasakyti kiek rajono laikraščio, gyvuojančio nuo 1945 metų bibliografinių įrašų yra senos kraštotyros kataloginės spintos stalčiuose. Jie bibliotekoje saugomi kaip svarbūs kraštotyros dokumentai. Tačiau elektroniniame kataloge šiai dienai iš „Sidabrės“ sukurta beveik 28 tūkstančiai bibliografinių kraštotyros įrašų.
Nuo 1946 metų Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje saugomus „Sidabrės“ komplektus pagrįstai galima laikyti kraštotyros lobiais, mūsų rajono istorijos metraščiais. Kultūra, švietimas, sportas, politika, istorija, žymūs kraštiečiai – kurią sritį bepaimtume, rajono laikraštyje rasime reikalingos kraštotyrinės informacijos. Kas besuskaičiuos, kiek šiais rajono laikraščio archyvais pasinaudojo muziejininkai, mokslininkai, studentai, moksleiviai, pagaliau ir bibliotekininkams tai buvo ir yra vienas iš kraštotyros užklausų atsakymų šaltinių.
Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įgyvendina skaitmeninimo projektą, prie kurio prisijungė ir Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka. Ateityje rajono laikraštį galėsime matyti ir skaitmeniniu formatu. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje pradėti skaitmeninti pirmieji „Tarybinio balso“ 1946-1950 metų komplektai.
     Į mūsų gyvenimą įsisukęs koronovirusas apvertė aukštyn kojom visus planus. Norisi tikėti, kad Informacijos ir kraštotyros skyriuje parengtą parodą „Rajono laikraščiui „Sidabrė“ – 75 metai“ (ji veiks iki gruodžio pabaigos) pamatys bibliotekos lankytojai, kurie šiuo metu dėl karantino į skaityklą neįleidžiami. Jubiliejinės sukaktys yra puiki proga pasidalinti su lankytojais sukaupta informacija, bibliotekos archyvais. Vienas iš įdomesnių šia tema archyvinių dokumentų – bibliotekininkės Benediktos Skablauskaitės 1967 metais paruoštas diplominis darbas „Joniškio rajono laikraščio „Tarybinis balsas“ istorija“. Jame užfiksuota rajono laikraščio pradžių pradžia, pirmieji du gyvavimo ir darbo dešimtmečiai. Darbas iliustruotas nuotraukomis. Viešojoje bibliotekoje parengtas ir nuolat pildomas informacijos segtuvas „Sidabrės“ laikraštis“, kuriame sukauptos įvairios iškarpos, nuotraukos, enciklopediniai faktai apie rajono laikraštį: žurnalistus, redakcijos darbuotojus, pasiekimus, atsiminimus. Lietuvoje yra nedaug rajonų, kurie turėtų tokią ilgametę, spalvingą ir įdomią krašto laikraščio istoriją.
     Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka savo internetiniame puslapyje pristato naują virtualią parodą „Joniškio rajonas – pro Vytauto Vaitkaus fotoaparato objektyvą“. Paroda, kurioje eksponuojamos 1960-1991 metų fotografijos, skiriama rajono laikraščio 75-erių metų jubiliejui.

https://www.joniskis.rvb.lt/news/2612/61/Joniskio-rajonas-pro-Vytauto-Vaitkaus-fotoaparato-objektyva/d,zmones/

Dalia Norvaišienė
Informacijos ir kraštotyros skyriaus vyresn. bibliotekininkė



Paskutinio redagavimo data: 2020-11-10