Renginiai

2020

  2020-12-15



Gruodžio 15 dieną Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešoji biblioteka surengė virtualią skrebinimo edukaciją su Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos darbuotojomis Dovile Valuckiene ir Diana Kideliene.

Renginio pradžioje D. Kidelienė papasakojo apie skrebinimą, kada atsirado ši rankdarbių rūšis. Pademonstravo kirtimo ir reljefo aparatą, formeles, įvairias puošimui skirtas priemones. Dalyviai sužinojo, kad naudojant skrebinimo techniką kuriami  knygų skirtukai, atvirukai, specialūs vokeliai laikmenoms bei daug kitų dalykų, kuriuos galima pagaminti iš popieriaus. Tai nuotraukų ir jų albumų dekoravimo būdas, naudojant iškarpas (angl. Scrap – iškarpa, skiautė; book – knyga). Buvo parengtos ir demonstruojamos skaidrės „Skrebinimo pamokėlė“.

Užsiėmimo dalyviams Dovilė Valuckienė patarė, kad pradėti skrebinti reikia nuo smulkaus darbelio, pavyzdžiui, atviruko. Atviruko pagrindui naudoti storesnį popierių, jį perlenkti per pusę. Atviruko viršų dekoruoti spalvotu popieriumi, galima panaudoti ir dovanų popierių arba iškarpas iš žurnalų. Puošybai taip pat tinka sagos, įvairios medžiaginės juostelės, aplikacijos. Reikia pasitelkti vaizduotę ir namuose tikrai atsiras skrebinti tinkamų daiktų. Vėliau belieka tas detales sukomponuoti, išdėlioti ant pagrindo ir suklijuoti. Klijuoti tik tada, kai jau būname tvirtai nusprendę, kaip darbelis turi atrodyti. Užsiėmimo pabaigoje buvo demonstruojami pagaminti atvirukai, albumai, kalėdiniai žaisliukai, kvietimai.

Susitikimas organizuotas pagal Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos įgyvendinamą projektą „Per knygą ir meną į žmonių širdis“, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Joniškio rajono savivaldybė.



Paskutinio redagavimo data: 2022-11-09